Ο Carlos Ghosn “φορτώθηκε” με μια νέα κατηγορία από την Nissan. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά κατηγορία που αντιμετωπίζει, η οποία έρχεται λίγο πριν την εκπνοή της περιόδου κράτησής του. Η νέα κατηγορία που αφορά την πρόκληση ζημιάς 5 εκατ. δολαρίων στην Nissan, εξασφαλίζει ότι η κράτησή του θα παραταθεί.

Oι εισαγγελείς του Τόκιο δήλωσαν ότι ο Ghosn είχε προκαλέσει απώλειες ύψους 5 εκατ. δολαρίων στη Nissan από τον Ιούλιο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2018, έως τον Ιούλιο του 2018, παραβιάζοντας τα καθήκοντά του στην εταιρεία και με στόχο το προσωπικό κέρδος.

Συγκεκριμένα η Nissan υποστηρίζει στην μήνυσή της πως ο Ghosn υπεξαίρεσε κεφάλαια της που προοριζόταν για έναν διανομέα στη Μέση Ανατολή, την εταιρία Suhail Bahwan Automobiles. Η Nissan αναφέρει πως ο Ghosn μέσω μιας εταιρίας που ήλεγχε ο ίδιος, κατάφερε να υπεξαιρέσει 5 από τα 10 εκατ. δολάρια που έστειλε η Nissan στην Suhail Bahwan Automobiles.

Οι πληρωμές δεν έγιναν “απαραίτητα για επιχειρηματικούς λόγους“, ανέφερε η ανακοίνωση της Nissan, όπου προστίθεται ότι: “Τέτοιου είδους παρατυπίες είναι απολύτως απαράδεκτες, και η Nissan ζητά αντίστοιχα αυστηρά πρόστιμα“.

Ο Ghosn, που συνελήφθη για πρώτη φορά τον περσινό Νοέμβριο, έχει κατηγορηθεί για οικονομικές παραβάσεις που σχετίζονται με χρήματα της εταιρείας, όπως και για απόκρυψη των εισοδημάτων του.

Η νέα σύλληψή του και η απόφαση για παράταση της κράτησής του από δικαστήριο του Τόκιο, έναν μόλις μήνα μετά την απελευθέρωσή του τον Μάρτιο, έχουν προκαλέσει κριτική από οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικούς κατά του συστήματος δικαιοσύνης της Ιαπωνίας.

H σύζυγός του, Carole Ghosn, η οποία ανακρίθηκε επίσης από εισαγγελείς στο Τόκιο, έχει αναφέρει ότι ανησυχεί για την υγεία του συζύγου της που τελεί υπό κράτηση. Ο Ghosn έχει περιγράψει τις συνθήκες κράτησής του στην ιαπωνική φυλακή ως μια εμπειρία που δεν θα ευχόταν ούτε στον χειρότερο εχθρό.

Οι δικηγόροι του Ghosn έχουν καταθέσει νέα αίτηση αποφυλάκισης με την καταβολή χρηματικής εγγύησης, αίτηση που αναμένεται να συζητηθεί αύριο από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Ιαπωνίας.