Αφού έμαθες πότε και σε ποιο μονοθέσιο της F1 μπήκαν για πρώτη φορά αεροτομές, καθώς και τι είναι το ground effect και ποια ομάδα το εφάρμοσε πρώτη στην F1, στο σημερινό επεισόδιο της σειράς των videos F1 First του επίσημου καναλιού της Formula 1 στο YouTube θα δούμε ποια ομάδα κατασκεύασε το πρώτο μονοθέσιο με carbon σασί.

Αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό, καθώς αυτό είναι η McLaren MP4/1. Από το 1966 βρίσκεται η McLaren στη Formula 1 και στα 53 αυτά χρόνια, η βρετανική εταιρεία έχει επιδείξει αρκετές καινοτομίες, ακόμα κι αν αυτές δεν οδήγησαν στην κατάκτηση παγκόσμιων τίτλων, όπως είναι για παράδειγμα το εξαιρετικά έξυπνο σύστημα F-Duct, το οποίο γνωρίσαμε πίσω στο 2010.

1Διάβασε επίσης

F1: 11 καινοτομίες της τελευταίας 10ετίας

Η ομάδα του Woking έφερε επανάσταση με την MP4/1, καθώς ήταν το πρώτο μονοθέσιο στην ιστορία της Formula 1 με carbon σασί, με το οποίο η McLaren αγωνίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1981 στην Αργεντινή, ενώ το ίδιο σασί χρησιμοποίησε το 1982 και το 1983. Από τότε, όλα τα οχήματα των Βρετανών είχαν carbon στο σασί τους και από αυτό το υλικό πλέον κατασκευάζονται τα πάντα στα μονοθέσια της F1, ενώ το συναντάμε και σε μερικά hi-end sportscars/hypercars.