Αυτό ήταν το αποτέλεσμα έρευνας της Times24, της μεγαλύτερης υπηρεσίας κοινής χρήσης αυτοκινήτων της Ιαπωνίας με 1,2 εκατομμύρια μέλη, για λογαριασμό της εφημερίδας Asahi Shimbun. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα θέλησε να δείξει πως χρησιμοποιούν οι πελάτες της τα αυτοκίνητα που νοικιάζουν, με τις απαντήσεις να είναι τουλάχιστον πρωτότυπες.

Η έρευνα έδειξε πως η συχνότερη χρήση του car sharing εκτός της μετακίνησης ήταν ο ύπνος, η χρήση τους ως χώρος εργασίας, ως αποθηκευτικός χώρος για τα προσωπικά τους αντικείμενα και για να φορτίσουν τις smartphone συσκευές τους.

Άλλη έρευνα της NTT Docomo Inc έδειξε πως πάνω από το 12% των πελατών που νοικιάζουν ένα αυτοκίνητο δεν το οδηγούν, αλλά το χρησιμοποιούν για να απολαύσουν ήσυχα ένα γεύμα, για να ζεσταθούν τον χειμώνα, να δροσιστούν το καλοκαίρι, να μιλήσουν στο τηλέφωνο ή να συζητήσουν με φίλους και οικογένεια μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Από τις πιο “τρελές” απαντήσεις ήταν η χρήση του οχήματος για παρακολούθηση τηλεόρασης, για αλλαγή ρούχων κατά τη διάρκεια του Halloween, ή ακόμα και για εξάσκηση για καραόκε.

Όπως ξέρεις, η ενοικίαση ενός οχήματος μέσω car-sharing πλατφόρμας μπορεί να γίνει 24/7 μέσω εφαρμογής από το smartphone σου. Στην Ιαπωνία, η μέση τιμή για την ενοικίαση ενός αυτοκινήτου για μισή ώρα είναι 400 yen (€3,3).

Από την πλευρά τους, οι εταιρίες που προσφέρουν car-sharing μπορεί να βλέπουν ότι ο αριθμός των πελατών που νοικιάζουν ένα αυτοκίνητο να αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό, όμως δεν είναι ικανοποιημένες με αυτό, καθώς το κόστος της ενοικίασης αυξάνεται όσο κινείσαι και “γράφεις” χλμ. Έτσι, οι εταιρίες χάνουν χρήματα όταν τα αυτοκίνητα μένουν στάσιμα.