Πριν λίγα λεπτά γερμανικά μέσα ανακοίνωσαν ότι απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του VW Group, Ferdinand Piech.

Ο 82-χρόνος Αυστριακός βρισκόταν σε δείπνο στην Άνω Βαυαρία στις 25 Αυγούστου, όπου και έγινε γνωστό ότι κατέρρευσε. Αμέσως μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου τελικά ανακοινώθηκε πως έχασε την ζωή του σήμερα το απόγευμα (26/8), χωρίς να είναι ακόμα γνωστή η αιτία του θανάτου του.

1

Ο Piech ήταν εγγονός του Ferdinand Porsche, μιας και η μητέρα του, Louise Piech, ήταν η κόρη του Ferdinand Porsche. Ο πατέρας του ήταν ο Anton Piech. δικηγόρος στο επάγγελμα. O Piech γεννήθηκε το 1937 και ξεκίνησε να εργάζεται στην Porsche το 1963. Το πρώτο του μεγάλου project ήταν η ανάπτυξη της αγωνιστικής 906. Συνέχισε με την 917, ενώ το 1972 πήγε στην Audi, επειδή η οικογένεια της Porsche αποφάσισε πως μέλη της οικογένειας δεν θα έπρεπε να έχουν κεντρικούς ρόλους μέσα στην εταιρία τους. Στην Audi διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του Ur-quattro.

2Διάβασε ακόμη

To Dieselgate η αιτία της διαμάχης ανάμεσα στους Winterkorn και Piech;

Το 1993 έγινε CEO του VW Group και ήταν ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την εταιρία από έναν σχετικά μικρό “παίκτη”, στην μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου από πλευράς πωλήσεων. Επί θητείας το VW Group, του οποίου έγινε πρόεδρος το 2002, εξαγόρασε τις Bentley, Bugatti και Lamborghini, ενώ έκανε τις Seat και Skoda αυτό που είναι σήμερα. Το 2012 η VW εξαγόρασε την Porsche, με τον Piech να αποχωρεί από την VW το 2015, λίγους μήνες προτού ξεσπάσει το Dieselgate. To 2017 πούλησε όλες τις μετοχές της VW που κατείχε, αξίας 1 δισ. ευρώ.

Ο Piech ήταν μεγάλος συλλέκτης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, με την Bugatti La Voiture Noire των 11 εκατ. ευρώ (χωρίς φόρους) να εικάζεται πως είναι δική του. Ανάμεσα στη πλούσια συλλογή του βρίσκεται και η μοναδική Porsche 918 με σταθερή οροφή. Είχε παντρευτεί 4 φορές και αφήνει πίσω του 12 παιδιά. Ένα εξ’αυτών, ο Anton Piech ίδρυσε τον περασμένο Μάρτιο την Piech Automotive, με τον Ferdinand Piech να ξεκαθαρίζει πως δεν είχε καμία συμμετοχή στην εταιρία του γιού του.