6 ορόσημα του Ferdinand Piech κατά τη θητεία του στο VW Group

Σχετικά άρθρα

O Ferdinand Piech αποτελεί πλέον παρελθόν από το VW Group. O 78-χρονος τέως πρόεδρος του Γερμανικού κολοσσού αφιέρωσε τη ζωή του στην Volkwagen, και με την παραίτησή του κλείνει μια εποχή για την 2η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου.

Το τελευταίο διάστημα ο Piech προσπαθούσε να συσπειρώσει την οικογένειά του ώστε να διώξει τον Martin Winterkorn από τη θέση του CEO της Volkswagen, και να βάλει στη θέση του, τον CEO της Porsche, Matthias Muller. Το εποπτικό συμβούλιο όμως δεν συμφώνησε με τα πλάνα του και έτσι ο ίδιος οδηγήθηκε σε παραίτηση. Ας κοιτάξουμε πίσω στον χρόνο και να θυμηθούμε τις έξι στιγμές που χαρακτήρισαν την καριέρα του εγγονού του Ferdinand Porsche στην Volkswagen.

Porsche 917k

Μετά τις σπουδές του στην Ελβετία, ο Piech ξεκίνησε την καριέρα του στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας το 1963, στην εταιρία του παππού του. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στους αγώνες ταχύτητας, με την Porsche να παρουσιάζει την 917, ένα από τα πιο εμβληματικά αγωνιστικά του Le Mans.

Audi

Η άνοδος της Audi: Προτού γίνει πρόεδρος του VW Group, εργάστηκε ως μηχανικός της Audi NSU Auto Union AG, αφού προηγουμένως είχε παρόμοιο ρόλο και στη Porsche. Επί των ημερών του, βγήκε στην αγορά το Audi Quattro, ενώ ήταν υπεύθυνος για τον πεντακύλινδρο κινητήρα της Audi. Αργότερα εντάχθηκε στην διοικητική ομάδα της Audi, κάνοντας την εταιρία του να σταθεί ισάξια απέναντι από τις BMW και Mercedes-Benz.

Volkswagen

AR-150429858

Η διάσωση της Volkswagen: Το 1993, όταν η Volkswagen βρισκόταν στο χείλος της αβύσσου, ο Piëch διορίστηκε CEO ως ο διάδοχος του Carl Hahn. O Piëch έκανε την VW βιώσιμη, έστρωσε τα οικονομικά της, ενώ εξαγόρασε την Lamborghini, την Bentley και την Bugatti. Το 1998 θέλησε να εξαγοράσει και την Rolls-Royce προσφέροντας 430 εκατ. λίρες, ωστόσο η εξαγορά δεν καρποφόρησε, με την Rolls-Royce να καταλήγει τελικά στην BMW. Γνώριζε πως η αγορά των Η.Π.Α είναι σημαντική για την VW, και έτσι δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως προτού την παραίτησή του, κατηγορούσε τον νυν CEO της VW, Martin Winterkon, για τις χαμηλές πωλήσεις της Volkswagen στις Η.Π.Α.

VW Phaeton

O Piëch ήταν εκείνος που ήθελε μια πολυτελής λιμουζίνα με το σήμα της Volkswagen και έτσι γεννήθηκε το Phaeton, μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες της VW, η οποία έχασε κατά μέσο όρο 28.000 ευρώ από κάθε Phaeton που πουλούσε. Αρκετά στελέχη δεν συμφώνησαν με την απαίτηση του Piëch να βγάλει η VW ένα τόσο ακριβό μοντέλο και παραιτήθηκαν.

VW Transparent Factory Dresden

Η VW μάλιστα κατασκεύασε ένα ολοκαίνουργιο εργοστάσιο στη Δρέσδη, το λεγόμενο και διάφανο εργοστάσιο λόγω της εκτενής χρήσης γυαλιού, ώστε να κατασκευάζει εκεί το Phaeton.

Bugatti Veyron

bugatti veyron engine

Την εποχή που εργαζόταν στην Porsche, προσπαθούσε να κατασκευάσει έναν δεκαεξακύλινδρο κινητήρα, για να ακολουθήσει τα βήματα του παππού του. Μπορεί τότε να μην το πέτυχε, αλλά δεκαετίας αργότερα, έδωσε όσα χρήματα χρειάστηκε η Bugatti για να κατασκευάσει την Veyron. Η ιδέα ξεκίνησε το 1998, με την Bugatti να βγάζει το 2005 την Veyron, το ταχύτερο αυτοκίνητο τότε του κόσμου, με τελική ταχύτητα 407,23 χλμ/ώρα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Volkswagen XL1

Ferdinand Piech

Η πιο πρόσφατη και η τελευταία δημιουργία που θα έχει την υπογραφή του, είναι το XL1, το σούπερ αποδοτικό αυτοκίνητο της Volkswagen. Ο Ferdinand Piëch είχε οραματιστεί ένα μοντέλο που θα μπορούσε να διανύσει 100 χιλιόμετρα μόνο με ένα λίτρο καυσίμου από το 2002, με το XL1 να περνά το 2014 σε περιορισμένη παραγωγή μόλις 200 μονάδων, έχοντας τη δυνατότητα να διανύει 111 χιλιόμετρα μόνο με ένα λίτρο καυσίμου.

Κινείται από ένα υβριδικό σύστημα που αποτελείται από έναν δικύλινδρο TDI 800 κ.εκ. που αποδίδει 48 ίππους και 120 Nm ροπής και έναν ηλεκτροκινητήρα 20 kW (27 ίππων) και 100 Nm ροπής. Συνδυαστικά, το σύστημα παράγει 70 άλογα και 140 Nm ροπής ενώ καταναλώνει μονάχα 0,9 λίτρα καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα και εκπέμπει 21 γρ/χλμ CO2. Τα 100 χλμ/ώρα από στάση έρχονται σε 12,7 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα, περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ/ώρα. Το μόνο “αρνητικό” είναι η τιμή του που ξεκινούσε από τα 110.000 ευρώ στη Γερμανία.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Volkswagen ID.Code Concept

Η Volkswagen στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το ID.Code Concept, ένα νέο πρωτότυπο SUV που μας δείχνει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που θα έχουν...

Ανακαλούνται 7.458 Porsche Taycan λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Η Porsche προχωρά στην ανάκληση 7.458 Taycan, παραγωγής μεταξύ 2018 και 2024 εξαιτίας πιθανού προβλήματος στις μπαταρίες τους που θα μπορούσε να οδηγήσει σε...