Ακούς συχνά τη φράση “χτύπησε πειράκια”, αλλά είσαι σίγουρος τι γίνεται μέσα στον κινητήρα; Η κρουστική καύση οφείλεται στην ταχύτερη και βίαιη καύση του μίγματος αέρα/βενζίνης στον θάλαμο καύσης του κινητήρα. Το εν λόγω φαινόμενο γίνεται αντιληπτό από εξωτερικούς “μεταλλικούς” ήχους και οφείλεται στην γρηγορότερη -από το αναμενόμενο- μετάδοση της φλόγας, που προκαλεί απότομο ρυθμό έκρηξης.

Οι συνηθέστεροι λόγοι που εμφανίζονται η κρουστική καύση είναι η ποιότητα της βενζίνης, συνήθως ο μικρός βαθμός οκτανίων, η κακή ρύθμιση του αβάνς, η υψηλή σχέση συμπίεσης, το ψηλό φορτίο πίεσης του κινητήρα κ.α. Οι συνέπειες όταν ένας κινητήρας “χτυπάει πειράκια” είναι κυρίως η μειωμένη απόδοση του, ενώ παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης (και κατ’επέκταση των ρύπων), με την κακή καύση να είναι υπεύθυνη και για την υπερθέρμανση του κινητήρα. Αυτή σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ολική και ανεπανόρθωτη ζημιά στον κινητήρα.

Η ποιότητα της βενζίνης μετράται πειραματικά αλλά με τη χρήση διαφορετικών δοκιμών. Ανάλογα με τη δοκιμή που γίνεται για τον έλεγχο της ποιότητας των καυσίμων, έχουμε:

  • RON (Research Octane Number), που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, και τα
  • MON (Motor Octane Number), αριθμός οκτανίων κινητήρα

Επειδή υπάρχουν δύο διαφορετικές δοκιμές που ορίζουν τα RON και τα MON, με τον έλεγχο MON να γίνεται υπό πιο δύσκολες συνθήκες, ο αριθμός MON είναι πάντα χαμηλότερος από τον RON. Όπως ξέρεις, όταν πηγαίνεις στο βενζινάδικο έχεις την επιλογή -συνήθως- δύο επιλογών βενζίνης, της “απλής” και της super “αμόλυβδης”, που μεταφράζεται σε 95 και 98 οκτάνια, ή μπορεί και 100 οκτάνια, τα οποία μετρώνται σε RON (Research Octane Number).

Από την άλλη, θα έχεις παρατηρήσει ότι στα βενζινάδικα των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν χαμηλότερων οκτανίων βενζίνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χειρότερη ποιότητα, καθώς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού περιγράφονται οι τύποι βενζίνης με βάση τον αριθμό οκτανίων αντλίας (Pump Octane Number, PON). Ο αριθμός αυτός είναι ο μέσος όρος μεταξύ RON και MON, και η αντιστοίχιση με την βενζίνη που έχουμε στην Ευρώπη είναι:

  • τα 91 RON είναι 87 PON
  • τα 93 RON είναι 89 PON
  • τα 95 RON είναι 91 PON
  • τα 98 RON είναι 93 PON
  • τα 100 RON είναι 96 PON