Όπως είχαν προαναγγείλει, F1 και FIA ανακοίνωσαν σήμερα -στο πλαίσιο του GP των Ηνωμένων Πολιτειών- τους νέους κανονισμούς που θα διέπουν το sport από το 2021, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασαν ένα δείγμα των μονοθεσίων που θα ακολουθούν αυτούς. Η παρουσίαση τους έγινε στο Austin του Texas και στην πίστα COTA από τον πρόεδρο της FIA, Jean Todt, και τον CEO της F1, Chase Carey.

1Ο σκοπός

Οι κανονισμοί είναι αποτέλεσμα δύο χρόνων δουλειάς και διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνώντος σώματος και των ομάδων. Ο σκοπός των αλλαγών είναι να γίνει ο θεσμός πιο προσιτός, να επέλθει οικονομική και αγωνιστική βιωσιμότητα στις ομάδας, αλλά κυρίως να προσφέρει περισσότερο θέαμα, μέσω πιο έντονου και στενού ανταγωνισμού.

2Πιο συγκεκριμένα, η Formula 1 ευελπιστεί ότι από το 2021 θα:

  • Συνεχίσει να είναι το κορυφαίο μηχανοκίνητο στον κόσμο και πλατφόρμα παρουσίασης των τελευταίων τεχνολογιών
  • Εφαρμοστεί για πρώτη φορά πλαφόν (cost cap), ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων ανά σεζόν, ώστε η επιτυχία το sport να σχετίζεται περισσότερο με το πόσο καλά χρησιμοποιεί τα χρήματα της η ομάδα και όχι πόσα ξοδεύει
  • Έχει μονοθέσια που μπορούν να ακολουθήσουν καλύτερο το ένα το άλλο
  • Γίνει καλύτερη επιχειρηματικά για τους συμμετέχοντας, και πιο ελκυστική για νέες ομάδες
  • Έχει πιο ισορροπημένο ανταγωνισμό εντός πίστας
  • Να αυξηθεί η η συνεισφορά των τεχνολογιών της Formula 1 στα αυτοκίνητα παραγωγής

3

Οι κανονισμοί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα περιοριστικοί, ώστε να μην υπάρξει κάποια “τρύπα” και μια ομάδα να αποκτήσει τεράστιο πλεονέκτημα, αλλά παράλληλα οι ιθύνοντες έδειξαν αισιόδοξοι πως τα νέα μονοθέσια θα διαφέρουν σημαντικά από ομάδα σε ομάδα, με το δείγμα να είναι ενδεικτικό, καθώς αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα να διαφέρει σημαντικά.

4Οι κυριότερες αλλαγές στην αεροδυναμική

Οι κύριες αλλαγές στα μονοθέσια του 2021 εντοπίζονται στην εμπρός αεροτομή και στα endplate της, καθώς επίσης και στο σχήμα της, όπου είναι πιο μυτερή. Η νέα αεροτομή είναι πιο απλή στον σχεδιασμό της, ενώ δεν υπάρχουν barge boards. Ακόμα, τα νέα μονοθέσια θα ακολουθούν νέα φιλοσοφία στην αεροδυναμική τους, καθώς οι σχεδιαστές τους θα εφαρμόσουν μια νέα γενιά του ground effect, αφού όλο το πάτωμα θα λειτουργεί ως διαχύτης.

Εκτός από τη νέα αεροτομή, υπάρχουν αλλαγές στο κάλυμμα του κινητήρα, στους αεραγωγούς των φρένων, στην πίσω αεροτομή, στις εισαγωγές των ψυγείων αλλά και στο ρύγχος.

Στόχος των αλλαγών στην αεροδυναμική είναι τα μονοθέσια να μπορούν να βρίσκονται πιο κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς το πίσω μονοθέσιο να έχει μειωμένη αεροδυναμική από τα “απόνερα” που αφήνει στον αέρα το προπορευόμενο μονοθέσιο. Τα σημερινά μονοθέσια χάνουν το 40%-50% της αεροδυναμικής τους κάθετης πίεσης όταν ακολουθούν ένα άλλο μονοθέσιο. Από το 2021 το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 5-10%. Έτσι θα έχουμε πιο στενές μάχες και περισσότερα προσπεράσματα.

5Κινητήρες

Δεν θα υπάρξουν τελικά ριζικές αλλαγές στους υβριδικούς κινητήρες, εντός του ότι το βάρος τους θα αυξηθεί κατά 5 κιλά. Οι νέοι κανονισμοί αναφέρουν πως θα μειωθούν τα κόστη ανάπτυξης των κινητήρων, θα υπάρξει περιορισμός στη χρήση υλικών, ισότητα τεχνικών προδιαγραφών, με τις ομάδες να μπορούν να επανασχεδιάσουν ένα ολοκαίνουργιο κιβώτιο ταχυτήτων κάθε πέντε χρόνια, ενώ οι νέοι κανονισμοί περιορίζουν τις ομάδες για το πόσο μπορούν να αναπτύσσουν και να αλλάζουν τα κιβώτια τους, όπως επίσης πόσο θα είναι το μέγεθος τους. Αλλαγές θα υπάρξουν επίσης στα καύσιμα και στα λάδια που χρησιμοποιούν οι ομάδες.

Μόνο 3 κινητήρες, 3 κιβώτια και 8 εξατμίσεις επιτρέπονται ανά οδηγό ανά σεζόν, ενώ κάθε σετ φρένων θα πρέπει να αντέχει ένα αγωνιστικό τριήμερο. Επίσης λόγω της οικονομίας, θα υπάρξουν περιορισμοί στις εργασίες στο δυναμόμετρο για τους υβριδικούς κινητήρες, όπως επίσης μεγαλύτερη μείωση στις προσομοιώσεις στην αεροδυναμική σήραγγα και στο CFD.

6Ζάντες 18″


Οι ζάντες των νέων μονοθεσίων θα είναι 18″, οι δίσκοι των φρένων θα μεγαλώσουν σε διάμετρο, ενώ θα διατηρηθούν τελικά οι ηλεκτρικές κουβέρτες των ελαστικών, τουλάχιστον για τις σεζόν του 2021 και του 2022.

7Μεγαλύτερο cockpit


Οι διαστάσεις του χώρου των cockpit θα μεγαλώσει ώστε να μπορούν να χωρέσουν μέσα στα μονοθέσια της Formula 1 και πιο ψηλοί οδηγοί, ενώ αλλαγές θα γίνουν στο πάτωμα των μονοθεσίων προκειμένου να προστατεύεται από τα κερμπ, αλλά και να αποτρέπει τις ομάδες να αποκτήσουν παράνομο πλεονέκτημα, μέσω της ευελιξίας του πατώματος.

8Βελτιωμένη ασφάλεια


Τα νέα μονοθέσια θα γίνουν πιο ασφαλή, αφού θα κάνουν χρήση υλικών με βελτιωμένη αντοχή και καλύτερη απορρόφηση ενέργειας κατά τη σύγκρουση.

9Αλλαγές κατά την διάρκεια των GP


Ως μέγιστος αριθμός αγώνων ανά σεζόν ορίστηκαν τα 25 GP, ενώ μειώθηκαν από 4 σε 3 οι ημέρες διεξαγωγής κάθε αγώνα, με τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα την Πέμπτη (χορηγοί, media κλτ), να βρίσκονται από το 2021 στο πρόγραμμα της Παρασκευής.

Την Παρασκευή θα γίνεται ο τεχνικός έλεγχος και οι όποιες αλλαγές μερών, όπως οι δοκιμές νέων αεροτομών και άλλων αεροδυναμικών στοιχείων, θα επιτρέπονται μόνο κατά την διάρκεια των FP1 και FP2. Τα μονοθέσια θα πρέπει στο FP3, στις κατατακτήριες και στον αγώνα να φορούν το ίδια αεροδυναμικά μέρη. Κατά την διάρκεια του FP3 οι ομάδες θα μπορούν να προχωρούν σε ορισμένες αλλαγές στην ανάρτηση, στη κατανομή του βάρους, στο σύστημα ψύξης του κινητήρα και των φρένων, όπως και στις ρυθμίσεις της πίσω αεροτομής.

Κατά την διάρκεια των κατατακτηρίων θα ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί που ισχύουν και σήμερα, όπως π.χ, θα μπορεί να αλλαχθεί μόνο η κλίση της εμπρός πτέρυγας.

Αν και δεν αποφασίστηκε, ενδέχεται στο μέλλον να μειωθεί η διάρκεια των ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής, σε χρόνο μικρότερο των 90 λεπτών που είναι σήμερα.

Επίσης θα υπάρχουν δύο περίοδοι μέσα στη σεζόν, ώστε νεαροί πιλότοι να οδηγούν τα μονοθέσια της F1 κατά την διάρκεια των πρώτων ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής.

103 – 3,5 δευτερόλεπτα πιο αργά να νέα μονοθέσια


Ο Τομπάζης είπε πως αναμένουν πως τα μονοθέσια του 2021 θα είναι περίπου 3 – 3,5 δευτερόλεπτα πιο αργά στο γύρο, σε σύγκριση με τα σημερινά μονοθέσια. Η απλούστερη πρόσθια αεροτομή, οι ζάντες 18″, η κατάργηση πολλών αεροδυναμικών στοιχείων, η πιο απλή ανάρτηση, η κατάργηση της υδραυλικής ανάρτησης και η αύξηση του ελάχιστου βάρους από τα 743 στα 768 κιλά, θα συμβάλλουν σε αυτό, με τον Τομπάζη να δηλώνει πως αυτή η θυσία έπρεπε να γίνει προκειμένου οι αγώνες να γίνουν πιο συναρπαστικοί.

11Τι δεν συμπεριλαμβάνει το Cost Cap

Ακολούθως, έγινε γνωστό ότι το παγκόσμιο συμβούλιο μηχανοκίνητου αθλητισμού ενέκρινε ομόφωνα -νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα- τους νέους κανονισμούς. Στο cost cap δεν συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές των οδηγών, οι αμοιβές των κορυφαίων 3 στελεχών της ομάδας, το κόστος των δράσεων του τμήματος marketing, καθώς και της φιλοξενίας που προσφέρουν στα paddocks οι ομάδες. Υπάρχουν και μερικοί άλλοι τομείς, οι οποίοι προς το παρόν παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Αυτό σημαίνει πως το πραγματικό κόστος μιας ομάδας μπορεί να ξεπεράσει τα 250 εκατ. δολάρια ετησίως. Τα 175 εκατ. δολάρια έχουν οριστεί για 21 αγώνες, ενώ με κάθε προσθήκη ενός αγώνα, το όριο αυξάνεται κατά 1 εκατ. δολάρια.

12

Προκειμένου η Formula 1 να διασφαλίσει ότι δεν θα ξεπεραστεί αυτό το ανώτατο όριο στο προϋπολογισμό, οι λογιστές των ομάδων θα καταθέτουν τους προϋπολογισμούς στην FIA η οποία θα πρέπει να τους εγκρίνει. Ομάδα που που πιαστεί να παραβιάζει τους κανόνες θα τιμωρείται με μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, ενώ ο αρχηγός της ομάδας θα χάνει την άδεια του από την FIA και δεν θα μπορεί να εργαστεί σε κανένα πρωτάθλημα που διοργανώνει η FIA. Ο Ross Brawn είπε μάλιστα πως η δόλια παραβίαση τους μπορεί να κοστίσει σε μια ομάδα ακόμη και τον τίτλο που κατέκτησε.

13Νέα Συμφωνία Ομονοίας


Κλείνοντας, έγινε γνωστό ότι δεν υπάρχει ημερομηνία “λήξης” της νέας Συμφωνία Ομονοίας, με τη Liberty Media να στοχεύει στην αλλαγή του τρόπος κατανομής των χρημάτων στις ομάδες, ώστε να είναι πιο δίκαιη.