Η Nissan ανακοίνωσε σήμερα πως τα κέρδη της για το τρίτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν πτώση 70%, υποβαθμίζοντας παράλληλα της προβλέψεις της για τα ετήσια μεγέθη, κατά 35%.

Τα λειτουργικά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, βάσει πωλήσεων, διαμορφώθηκαν στα 30 δισ. γεν (275 εκατ. δολάρια) στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αντί 101,2 δισ. γεν έναν χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές τα τοποθετούσαν κατά μέσο όρο στα 47,48 δισ. γεν. Η Nissan ανακοίνωσε ενδιάμεσο μέρισμα ύψους 10 γεν ανά μετοχή, από 28,5 γεν έναν χρόνο πριν.

Οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν κατά 7,5% σε 1,27 εκατ. στο τρίμηνο. Οι πωλήσεις στην Κίνα που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της, μειώθηκαν κατά 2,5% ενώ στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4,5%.

Η Nissan περιέκοψε κατά 35% την πρόβλεψη για τα συνολικά ετήσια λειτουργικά κέρδη στα 150 δισ. γεν. Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη, θα είναι η χειρότερη επίδοση σε διάστημα 11 ετών. Πλέον η εταιρεία τοποθετεί τις παγκόσμιες πωλήσεις λιανικής στα 5,2 εκατ. οχήματα, από 5,5 εκατ. οχήματα προηγουμένως.

Η Nissan δέχτηκε πλήγμα από την πτώση των πωλήσεων η οποία εντείνει τη συνεχιζόμενη αναστάτωση που βιώνει μετά την απομάκρυνση του πρώην επικεφαλής της Carlos Ghosn. Τα τελευταία αδύναμα στοιχεία της Nissan, δείχνουν το μέγεθος της δουλειάς που καλείται να κάνει η νέα ομάδα διοίκησης που θα αναλάβει από 1η Δεκεμβρίου.

Μετά την απομάκρυνση του Ghosn σχεδόν έναν χρόνο πριν, η Nissan βρέθηκε αντιμέτωπη με συρρικνούμενα κέρδη, αβεβαιότητα για την ηγεσία της και εντάσεις με τον κορυφαίο της μέτοχο, την Renault.