Η κινέζικη Aiways παρουσίασε στην έκθεση της Γενεύης το U5, ένα αμιγώς ηλεκτρικό SUV, και σύμφωνα με τον συνιδρυτή της, Fu Qiang, η εταιρία του κατάφερε να εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες και πιστοποιήσεις για να το λανσάρει στην ευρωπαϊκή αγορά. Το U5 θα κυκλοφορήσει στην Κίνα στις 29 Νοεμβρίου, με την Aiways να σχεδιάζει να ξεκινήσει πωλήσεις του U5 στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την εταιρία, το U5 τοποθετείται απέναντι από τα Audi E-tron, Mercedes-Benz EQC, Tesla Model X, έχοντας ωστόσο μια “πιο ανταγωνιστική τιμή”. Θα προσφέρει αυτονομία 460 χλμ ανά φόρτιση, αποδίδοντας 190 άλογα με 315 Nm ροπής. Επίσης διαθέτει και ένα σύστημα με “φορητή” μπαταρία, που αυξάνει την αυτονομία για επιπλέον 100 χλμ.

Η εταιρία δηλώνει πως το U5 διαθέτει “εξαιρετικά πρωτοποριακή κατασκευή αμαξώματος και προηγμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης που το καθιστούν ως ένα από τα ασφαλέστερα και τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα στο ευρύτατα αναπτυσσόμενο ευρωπαϊκό τμήμα των μεσαίων μεγέθους SUV“. Το σώμα του είναι κατασκευασμένο από χάλυβα υψηλής αντοχής και αλουμίνιο, με την εταιρία να δηλώνει πως στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP αναμένει πως θα αποσπάσει 5 αστέρια.

Στο εσωτερικό του υπάρχει ψηφιακός πίνακας οργάνων, δερμάτινες επενδύσεις και σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με οθόνη 12,3″. Η τιμή του στην Κίνα κυμαίνεται από 200.000 yuan μέχρι 300.000 yuan, κάτι που μεταφράζεται σε €25.900 έως €38.800 σύμφωνα με τη σημερινή ισοτιμία.

Η Aiways ιδρύθηκε το 2017 από τον Gary Gu και τον Samuel Fu, απασχολεί 1.100 άτομα, ενώ στην εταιρία εργάζεται και ο Roland Gumpert. Το U5 είναι το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής της κινέζικης εταιρίας.