Η Toyota δεν έχει κρύψει την αφοσίωση της στο υδρογόνο και τη χρήση του στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, ο οποίος αποτελεί πλατφόρμα για την μετάβαση της τεχνολογίας στα αυτοκίνητα δρόμου.
Πιο συγκεκριμένα, η ιαπωνική εταιρία έχει τρέξει με υδρογονοκίνητο αγωνιστικό στο Rally Dakar, ενώ τον περασμένο μήνα και στο πλαίσιο του 24ωρου αγώνα στο Le Mans παρουσίασε το υδρογονοκίνητο GR LH2 Racing Concept.

Επιπλέον, η Toyota αγωνίζεται με ένα Corolla με κινητήρα υδρογόνου από το 2021 στη σειρά Super Taikyu στην Ιαπωνία, ενώ ο Jari-Matti Latvala, επικεφαλής της αγωνιστικής ομάδας του WRC, ήταν μεταξύ των οδηγών που έχουν αγωνιστεί με το καινοτόμο σύστημα μετάδοσης κίνησης και έχουν παράσχει τα σχόλιά τους στην ανάπτυξή του.
Το 2022, η τεχνολογία παρουσιάστηκε σε αγώνα ράλι για πρώτη φορά, όταν το πειραματικό GR Yaris H2 έκανε το ντεμπούτο του στον γύρο του WRC στο Βέλγιο, με οδηγούς τους Akio Toyoda και Juha Kankkunen.
Από τότε, η εξέλιξη του είναι συνεχής και σήμερα η εταιρία μας δείχνει το Rally2 H2 Concept, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Ράλι Φινλανδίας για να επιτρέψει στους οπαδούς των ράλι να βιώσουν τις δυνατότητες του υδρογόνου ως μία από τις επιλογές για το μέλλον του μηχανοκίνητου αθλητισμού, σε μια κοινωνία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Το αυτοκίνητο βασίζεται στο επιτυχημένο πλαίσιο του GR Yaris Rally2 και είναι εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης που καταναλώνει συμπιεσμένο υδρογόνο, προσφέροντας σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων, διατηρώντας παράλληλα τους ήχους και τις αισθήσεις που απολαμβάνουν οι λάτρεις των ράλι.
