Τις επόμενες εβδομάδες η “Ομάδα Πρωτοβουλίας Αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας” θα παρουσιάσει το πρώτο εγχώριας παραγωγής τουρκικό αυτοκίνητο, το οποίο θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό και θα φέρει την σχεδιαστική υπογραφή του οίκου Pininfarina. H Τουρκία έχει επενδύσει 3,2 δισ. ευρώ σε αυτό.

Το αυτοκίνητο θα παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο μιας ειδικής εκδήλωσης στην περιοχή Gebze της βιομηχανικής επαρχίας Kocaeli, με τον Ερντογάν να οδηγεί το αυτοκίνητο στην γέφυρα Osman Gazi. Το όνομα του αυτοκινήτου δεν έχει αποκαλυφθεί για την ώρα, αλλά έχει γίνει γνωστό πως θα είναι ένα SUV, με τις μπαταρίες του να φορτίζουν μέσω ταχυφορτιστή σε 30 λεπτά, ενώ με χρήση απλής οικιακής πρίζας, ο χρόνος φόρτισης τους θα ανέρχεται σε περίπου 10 ώρες.

Η “Ομάδα Πρωτοβουλίας Αυτοκινητοβιομηχανίας της Τουρκίας” απαρτίζεται από πέντε τουρκικές επιχειρήσεις – ο Όμιλος Anadolu, η BMC, η Kok Group, η Turkcell και η Zorlu Holding που κατέχουν από 19% των μετοχών έκαστη και η Ένωση Επιμελητηρίων και Κεφαλαίων Τουρκίας (TOBB) που έχει το 5% των μετοχών- και διοικούν από κοινού την επιχείρηση.

O Mehmet Gurcan Karakas, πρώην παγκόσμιος εκτελεστικός διευθυντής της Bosch, είναι ο CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

Εργαζόμαστε σε ένα σύστημα που εξαλείφει πλήρως την ανάγκη για συσκευές πλοήγησης στο αυτοκίνητο. Αυτό το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία απεικόνισης με επαυξημένη πραγματικότητα, δεν είναι επί του παρόντος διαθέσιμο ως τεχνολογία. Εάν διαχειριστούμε την παραγωγή εγκαίρως, θα το χρησιμοποιήσουμε στο πρώτο μας SUV μοντέλο, αν όχι, τότε στοχεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε στα μελλοντικά μας αυτοκίνητα.

Η μαζική παραγωγή του πρώτου τούρκικου αυτοκινήτου αναμένεται να ξεκινήσει το 2021, με τις παραδόσεις του να ξεκινούν στην τοπική αγορά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι Τούρκοι θέλουν μέχρι το 2030 να προσφέρουν στην αγορά 5 μοντέλα.