Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ερευνά την BMW για μη νόμιμες πρακτικές πωλήσεων της γερμανικής εταιρίας. Η έρευνα πραγματοποιείται λίγους μήνες αφότου η SEC επέβαλε πρόστιμο 40 εκατομμύρια δολάρια στη Fiat Chrysler Automobiles για παρόμοια ζητήματα.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε πως συνεργάζεται με την SEC, με τον Phil Dilanni, εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου να δηλώνει:

Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε έρθει σε επαφή με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και συνεργαζόμαστε πλήρως με την έρευνα.

1

Τα δημοσιεύματα θέλουν τους αντιπροσώπους της BMW να ταξινομούσαν παρατύπως καινούργια αυτοκίνητα, αυξάνοντας έτσι με δόλιο τρόπο της συνολικές πωλήσεις της γερμανικής εταιρίας. Οι αντιπρόσωποι της BMW, στο παρελθόν, έχουν ασκήσει κριτική στην εταιρία πως τους πιέζει να αγοράζουν αυτοκίνητα για να αυξάνουν τον στόλο οχημάτων που δανείζουν στους πελάτες όταν αφήνουν το δικό τους για service, ή για να τα χρησιμοποιούν ως test drives.

Τελικά τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα πωλούνταν ως μεταχειρισμένα με ελάχιστα χιλιόμετρα, με τα δημοσιεύματα να θέλουν την BMW να καταβάλει μπόνους και ειδικές παροχές στους αντιπροσώπους της που έκαναν τέτοιες πωλήσεις, στα μέσα του 2012 και στα τέλη του 2015, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των συνολικών πωλήσεων της, προκειμένου να σημειώσει περισσότερες ετήσιες πωλήσεις από τους ανταγωνιστές της.

2

Οι παράτυπες πωλήσεις αλλοιώνουν τα αποτελέσματα μιας εταιρίας, με τους επενδυτές να μην έχουν ξεκάθαρη εικόνα γι’αυτή. Έτσι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ διερευνά το κατά πόσο η BMW “φούσκωνε” τις πωλήσεις της με παράτυπο τρόπο.