Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και χθες δημοσίευσε το σχέδιο του για το πως θα καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές CO2 των ΗΠΑ μέχρι το 2035.

Ο 77χρονος δισεκατομμυριούχος και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, θέλει έως το 2035 να πωλούνται στις ΗΠΑ μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα (επιβατικά, pickups, SUVs κτλ), ενώ έως το 2030 θα απαιτήσει το 15% των φορτηγών και των λεωφορείων να μην εκπέμπουν ρύπους.

Το σχέδιο του Bloomberg περιλαμβάνει επίσης την επέκταση των παροχών προς τους πολίτες για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και την δημιουργία περισσότερων σταθμών φόρτισης κατά μήκος των εθνικών οδών. Σύμφωνα με τον σχέδιο, θα δαπανηθούν περί τα 250 δισ. δολάρια για την έρευνα και την ανάπτυξη της “καθαρής” ενέργειας μέχρι το 2025.

Ο Bloomberg θέλει επίσης να δημιουργήσει σιδηροδρομικές γραμμές υψηλών ταχυτήτων μέχρι το 2025, αλλά και να αναβαθμιστούν τα σπίτια των Αμερικάνων προκειμένου να γίνουν πιο ενεργειακά. Γι’αυτό και θα παρέχει εκπτώσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες παροχές προκειμένου οι ιδιοκτήτες των σπιτιών να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους.