Μια Βρετανική ομάδα ερευνητών ολοκλήρωσε επιτυχώς ένα πλήρως αυτόνομο ταξίδι 370 χιλιομέτρων στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιώντας ένα -πρώτης γενιάς- Nissan Leaf, με τη διαδρομή να περιελάμβανε πολύπλοκες κυκλικές διαδρομές, επαρχιακούς δρόμους κλπ.

Το project ονομάζεται HumanDrive και χρηματοδοτήθηκε από κοινού από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω του Κέντρου Συνδεδεμένων και Αυτόνομων Οχημάτων (CCAV) και της Innovate UK, καθώς και εννέα άλλων εταίρων της κοινοπραξίας.Το ύψος της επένδυσης ανήλθε σε £13,5 εκατομμύρια, ήτοι €15.950.000.

Ο Bob Bateman επικεφαλής του project από τη Nissan Ευρώπης δήλωσε σχετικά:

Το HumanDrive project μας επέτρεψε να αναπτύξουμε ένα αυτόνομο όχημα που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δρόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι μοναδικοί σε αυτό το μέρος του κόσμου, όπως οι πολύπλοκες κυκλικές διασταυρώσεις και επαρχιακοί δρόμοι υψηλής ταχύτητας χωρίς οδικές σημάνσεις, λευκές γραμμές ή κράσπεδα.

Από την πλευρά του, ο Nadhim Zahawi, υπουργός επιχειρήσεων της βρετανικής κυβέρνησης, πρόσθεσε:

Η ολοκλήρωση με ασφάλεια της μεγαλύτερης διαδρομής ενός αυτόνομου οχήματος στη Βρετανία είναι ένα απίστευτο επίτευγμα για τη Nissan και την κοινοπραξία HumanDrive, καθώς και ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας οχημάτων χωρίς οδηγούς στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό το project είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η αυτόνομη τεχνολογία, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, μπορεί να προωθήσει την τεχνολογία για να ωφελήσει την μετακίνηση των ανθρώπων, βοηθώντας παράλληλα να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το ταξίδι του αυτόνομου οχήματος ξεκίνησε από το Cranfield και ολοκληρώθηκε στο Sunderland, με το επίτευγμα να ήταν το αποκορύφωμα της εργασίας 30 μηνών από τους ερευνητές του HumanDrive. Προς το παρόν αυτό παραμένει ένα ερευνητικό πρόγραμμα που βασίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Nissan θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα από αυτό και θα τα εφαρμόσει στα μελλοντικά συστήματα και οχήματα της.