Μέχρι σήμερα όταν κάποιος αγόραζε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, γνώριζε τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου που αγόραζε, όπως και τον εξοπλισμό που διέθετε το αυτοκίνητο. Η Tesla όμως, μέσω των απομακρυσμένων over-the-air updates, έχει την δυνατότητα να προσθέτει αλλά και να αφαιρεί εξοπλισμό των μοντέλων της που βασίζονται σε software.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι κάτοχοι μεταχειρισμένων Model S και Model X στις ΗΠΑ που παραπονιούνται στην Tesla πως αφαίρεσε από τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητά τους, που αγόρασαν πρόσφατα, την λειτουργία Enhanced Autopilot κόστους 5.000 δολαρίων και την λειτουργία “Full Self Driving Capability” κόστους 3.000 ευρώ. Η εταιρία υποστηρίζει πως οι νέοι ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν ποτέ για να έχουν τις συγκεκριμένες λειτουργίες στα μοντέλα τους και έτσι τις αφαίρεσε από τα μοντέλα τους.

Καταλαβαίνεις πως το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο, με την Tesla να υποστηρίζει πως έχει το δικαίωμα να αφαιρεί δυνατότητες των μεταχειρισμένων μοντέλων της, επειδή οι νέοι ιδιοκτήτες δεν πλήρωσαν την ίδια προκειμένου να έχουν τα αυτοκίνητά τους τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στέκει όμως αυτό;

Τόσο οι ιδιοκτήτες των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που αγόρασαν τα αυτοκίνητα επειδή διέθεταν τις λειτουργίες Autopilot και Full Self Driving Capability, όσο και οι delares που πούλησαν τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έχουν διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας πως αυτό που κάνει η Tesla δεν είναι νομικά σωστό, ενώ υπάρχουν αναφορές που θέλουν την Tesla έχει αφαιρέσει και την Ludicrous λειτουργία από ένα μεταχειρισμένο Tesla Model X P90D. Και σε αυτή την περίπτωση, η Tesla απάντησε πως ο νέος ιδιοκτήτης δεν πλήρωσε ποτέ για να έχει την Ludicrous λειτουργία.

Αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί για την ώρα είναι αν στο συμβόλαιο πώλησης του αυτοκινήτου από την Tesla στον πρώτο ιδιοκτήτη, αναφέρεται πως οι παραπάνω λειτουργίες (Enhanced Autopilot, Full Self Driving Capability, Ludicrous) δεν μεταβιβάζονται στο νέο ιδιοκτήτη σε περίπτωση πώλησης του αυτοκινήτου, παρά το γεγονός πως ο πρώτος ιδιοκτήτης έχει πληρώσει γι’αυτές, ώστε να τις έχει το αυτοκίνητό του.