Όπως ανακοίνωσε η ελληνική αστυνομία από την Παρασκευή 28/2 έως και την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκα σε όλη την χώρα 15.562 έλεγχοι, συνολικά, για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και βεβαιώθηκαν 640 παραβάσεις, δηλαδή ποσοστό 4,1%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, βεβαιώθηκαν 173 παραβάσεις στην Αττική, 108 στην Κρήτη, 63 στη Δυτική Ελλάδα, 55 στην Πελοπόννησο, 48 στην Κεντρική Μακεδονία, 42 στη Θεσσαλονίκη, 36 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 27 στη Θεσσαλία, 27 στα Ιόνια Νησιά, 20 στο Νότιο Αιγαίο, 18 στην Ήπειρο, 16 στη Στερεά Ελλάδα, 5 στη Δυτική Μακεδονία και 2 στο Βόρειο Αιγαίο.

Σημειώνεται, ότι από τους 640 παραβάτες, με ποσοστό μέθης άνω των 0,60 mgr/lt, που αποτελεί πλημμεληματική παράβαση, οδηγούσαν 90 άτομα, από τα οποία τα 70 ήταν μόνα τους στο αυτοκίνητο, ενώ τα 20 είχαν στο όχημά τους και άλλους ενήλικους ή ακόμα και ανήλικους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνολικά στο χρονικό διάστημα εφαρμογής των αλκοτέστ (7/2-9/2, 14/2-16/2, 21/2-23/2 και 28/2-2/3) πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα 53.762 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2.201 παραβάσεις (ποσοστό 4,1%).

Οπως σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, καθώς το αλκοόλ αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, κατά την ίδια περίοδο, πραγματοποίησε στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους, σε οδικά τμήματα των αυτοκινητοδρόμων Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου και Αττικής Οδού, για τον εντοπισμό οδηγών που κινούνταν στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Συνολικά βεβαιώθηκαν 479 παραβάσεις σε οδηγούς οι οποίοι κινούνταν στην Λ.Ε.Α., εκ των οποίων οι 310 μέσω Ειδικών Ηλεκτρονικών Τεχνικών Συσκευών (κάμερες) και 169 κατά τη διάρκεια επιτόπιων τροχονομικών ελέγχων.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), κατατάσσεται στις παραβάσεις αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς και σε περιπτώσεις διάπραξης παράβασης, προβλέπεται η επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για εξήντα (60) ημέρες, καθώς και η καταχώρηση εννέα (9) βαθμών Σ.Ε.Σ.Ο. ( Point System ), χωρίς την επιβολή διοικητικού προστίμου.

Επισημαίνεται ότι η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών. Οποιαδήποτε άλλη χρήση των Λωρίδων Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), δεν επιτρέπεται.