Η Kia αποκάλυψε σήμερα τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Sorento.

1Σχεδιασμός

Με τη νέα γενιά του μοντέλου, η κορεάτικη εταιρία έχει ακολουθήσει μια πιο upmarket προσέγγιση, καθώς ως σημείο αναφοράς είχε τo BMW X5. Ο πραγματικός ανταγωνισμός του, όμως, θα είναι τα Skoda Kodiaq και Jeep Grand Cherokee στην Ευρώπη, και τα Ford Explorer, Mazda CX-9, GMC Acadia, Toyota Highlander, Nissan Murano και Dodge Durango στην Αμερική.

Το νέο μοντέλο είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας μεταξύ των τριών κέντρων σχεδιασμού της εταιρίας, αυτά της Νοτίου Κορέας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Οι σχεδιαστές της κορεάτικης εταιρίας ακολούθησαν τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της “εκλεπτυσμένης τολμηρότητας”, και επιδίωξαν να διατηρήσουν την τολμηρή και “σκληρή” εμφάνιση των προηγούμενων γενεών του Sorento, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα πιο κομψές γραμμές.

Ο νέος σχεδιασμός του Sorento ενσωματώνει ευκρινέστερες γραμμές και αδιάκοπες επιφάνειες, έχοντας αισθητά πιο πολλές γλυπτές επιφάνειες από τον προκάτοχό του. Ακόμα, συναντάμε σύγχρονες γεωμετρικές λεπτομέρειες, με το συνολικό αποτέλεσμα να βγάζει μια αυτοπεποίθηση, να είναι πιο ώριμο και πιο επιθυμητό. Το μοντέλο φέρει LED φωτιστικά σώματα και τη νέα έκφραση της “tiger nose” μάσκας, η οποία διατρέχει όλο το πλάτος του εμπρός μέρους. Στο προφίλ, οι αναλογίες του Sorento προσαρμόζονται απαλά ώστε να κάνουν το αυτοκίνητο να δείχνει μακρύτερο, με μικρότερες εμπρός και πίσω προβόλους, και μεγαλύτερο μεταξόνιο.

2Εσωτερικό

Στο εσωτερικό του μπορούν να μεταφερθούν έως και 7 άτομα και υπάρχουν δύο μεγάλες οθόνες, μια 12,3″ για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και μια 10,25″ για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Υπάρχει περιστροφικός επιλογέας ταχυτήτων για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ηλεκτρικό χειρόφρενο με Auto Hold, θερμαινόμενο τιμόνι, Start/Stop και hill descent control.

3Νέα πλατφόρμα

Η τέταρτη γενιά του Sorento βασίζεται σε μια νέα πλατφόρμα, ενώ κάνει χρήση ελαφρών υλικών που μειώνουν το βάρος του κατά 80 κιλά. Η νέα πλατφόρμα προσφέρει μια “ομαλότερη εμπειρία οδήγησης” αφού κάνει το μοντέλο πιο ευέλικτο, ενώ παράλληλα προσφέρει και καλύτερη ασφάλεια.

Το νέο Sorento είναι κατά 1 εκατοστό πιο μακρύ, φτάνοντας στα 4,81 μέτρα, με το μεταξόνιο να αυξάνεται κατά 3,5 εκατοστά και να φτάνει πλέον τα 2,815 μέτρα. Το ύψους φτάνει τα 1,7 μέτρα, ενώ το πλάτος τα 1,9 μέτρα, αυξημένο κατά 1 εκατοστό σε σύγκριση με τη προηγούμενη γενιά. Οι αυξημένες διαστάσεις προσφέρουν πιο άνετους χώρους στο εσωτερικό.

4Ασφάλεια

Το νέο Sorento εξοπλίζεται με 8 αερόσακους, συμπεριλαμβανομένου του αερόσακου γονάτων οδηγού, ενώ είναι το πρώτο μοντέλο της Hyundai και της Kia που φέρει το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος πολλαπλής αποφυγής σύγκρουσης, που ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα ακόμη και όταν ο οδηγός δεν τα ενεργοποιήσει μετά από την πρώτη συντριβή.

Το νέο Sorento εξοπλίζεται με τα συστήματα ασφαλείας: Forward Collision με avoidance Assist, Blind-spot View Monitor, Surround View Mointor, Blind-spot Collision-avoid Assist, Intelligent Speed Limit Assist, Smart Cruise control με Stop & Go, Lane Following Assist, Driver Attention Warning, Highway Driving Assist, Rear View Monitor, Reverse Parking Collision-Avoidance Assist, Rear Cross-traffic Collision-avoidance Assist και Remote Smart Parking Assist.

5Κινητήρες

Μηχανικά προσφέρεται με το Smartstream υβριδικό σύνολο απόδοσης 230 ίππων με 350 Nm ροπής. που συνδυάζει τον 1.600αρη T-GDI turbo βενζινοκινητήρα απόδοσης 180 ίππων με 265 Nm ροπής και έναν ηλεκτροκινητήρα 60 ίππων με 264 Nm ροπής, που αντλεί ενέργεια από μια μπαταρία 1,49 kWh. Ο υβριδικός κινητήρας συνδυάζεται με ένα 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

Διαθέσιμος είναι και ένας 2,2-λίτρων turbodiesel κινητήρας απόδοσης 202 ίππων με 440 Nm ροπής. Εκτός Ευρώπης προσφέρεται και ο turbo 2,5-λίτρων βενζινοκινητήρας απόδοσης 281 ίππων με 421 Nn ροπής. Και οι δύο κινητήρες συνδυάζονται με το πρώτο υγρού τύπου νέο 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της Kia.

Η εταιρία δηλώνει αργότερα μέσα στο έτος θα παρουσιάσει και την plug-in υβριδική έκδοση του νέου Sorento.