Κίνα: Οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου αυξάνονται καθώς ανακάμπτει από την πανδημία του κορωνοϊού

Σχετικά άρθρα

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) μας έδειξε μέσω video το πως τα μέτρα καραντίνας που έχει πάρει η Ιταλική κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει στη σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου (NO2), ενώ σημαντική μείωση των εκπομπών έχει παρατηρηθεί τόσο στην Αθήνα, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένα επιβλαβές αέριο που εκπέμπεται κυρίως από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια. Οι χημικές αντιδράσεις μεταξύ των οξειδίων και άλλων στοιχείων στον αέρα δημιουργούν το όζον και το σωματιδιακό υλικό που μετατρέπεται σε ορατή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος δημοσίευσε ένα ακόμη video που δείχνει τις εκπομπές NO2 στη Κίνα από τις 20 Δεκεμβρίου του 2019 μέχρι και τις 16 Μαρτίου του 2020. Όπως θα δεις, εν μέσω της πανδημίας του νέου ιού στη Κίνα, η μείωση των εκπομπών NO2 ήταν πολύ μεγάλη, αλλά με την Κίνα να ανακάμπτει από την πανδημία, οι εκπομπές NO2 αυξάνονται και πάλι.

Η εικόνα προέρχεται από τον Sentinel-5P, έναν από τους επτά δορυφόρους του Ευρωπαϊκού δικτύου παρακολούθησης του περιβάλλοντος του Copernicus. Ο δορυφόρος περιστρέφεται γύρω από τη Γη και είναι εφοδιασμένος με το υπερσύγχρονο όργανο Tropomi (Tropospheric Monitoring Instrument) για την παροχή δεδομένων για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας της γης.

Το Tropomi, που αναπτύχθηκε από κοινού από την ESA και το Ολλανδικό Διαστημικό Γραφείο, χαρτογραφεί ένα πλήθος ιχνοστοιχείων όπως το διοξείδιο του αζώτου, το όζον, τη φορμαλδεΰδη, το διοξείδιο του θείου, το μεθάνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα αερολύματα, τα οποία επηρεάζουν τον αέρα που αναπνέουμε και συνεπώς την υγεία μας, καθώς και το κλίμα μας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, όταν η Ιταλία καταφέρει να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και ξεκινήσει και πάλι να λειτουργούν τα εργοστάσια, να υπάρχει κυκλοφορία οχημάτων κτλ, τα δεδομένα που θα παρθούν, σε συνδυασμό με αυτά της Κίνας, θα επιτρέψουν στην ESA να κάνει “μια λεπτομερή επιστημονική ανάλυση που θα δώσει περισσότερες πληροφορίες και ποσοτικά αποτελέσματα, εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών.

Το ερώτημα όμως είναι ένα. Ποια μέτρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ληφθούν για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με βάση τα διδάγματα που θα αντληθούν κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...
Autoblog.gr