Έχει περάσει μια εβδομάδα από την στιγμή που ολόκληρη η Ιταλία μπήκε σε καραντίνα εξαιτίας της δραματικής έκτασης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην γειτονική χώρα. Μέχρι σήμερα, η Ιταλία μετρά 17.660 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.266 θανάτους, καθιστώντας τη χώρα την δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα και νεκρούς από τον Covid-19.

Τα πάντα είναι κλειστά στην Ιταλία και οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό, κάτι που σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πιο συγκεκριμένα, ο ESA δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει μια ιδιαίτερα έντονη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του αζώτου (NO2), δηλαδή του επιβλαβούς αερίου που εκπέμπεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια, στην περιοχή Po Valley της Βόρειας Ιταλίας.

Ο ESA έδωσε στη δημοσιότητα το παραπάνω video, που δείχνει το πώς οι εκπομπές NO2 κυμαίνονταν σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου, χρησιμοποιώντας κινητό μέσο όρο 10 ημερών, που δείχνει σαφώς ότι τα επίπεδα ρύπανσης μειώνονται πάνω από τη Βόρεια Ιταλία.