Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει στο προσωρινό κλείσιμο των εργοστασίων όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη και η Volkswagen, θα θέσει περίπου 80.000 εργαζόμενους της στη Γερμανία σε αναγκαστική άδεια.

Η παρούσα εξάπλωση του κορωνοϊού οδηγεί την Volkswagen στο να πρέπει να προσαρμόσει το πρόγραμμα παραγωγής,

δήλωσε εκπρόσωπός της, συμπληρώνοντας πως ο λόγος είναι οι δυσκολίες παραδόσεων και η μείωση των πωλήσεων ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Εξ’αιτίας αυτών δημιουργούνται σημαντικές μειώσεις εργασίας τόσο στην παραγωγή όσο και σε συναφής τομείς. Ως εκ τούτου, η VW θα αιτηθεί την έγκριση εργασίας μειωμένου χρόνου. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις θα αφορά περίπου 80.000 εργαζόμενους.

Η εργασία μειωμένου χρόνου σχεδιάζεται για τα εργοστάσια της VW στην Κάτω Σαξονία, στην Έσση και στην Σαξονία μέχρι τις 3 Απριλίου. Η MAN, η Audi και η Porsche, εταιρίες και αυτές του VW Group, έχουν επίσης υποβάλει αίτηση για εργασία μειωμένου χρόνου εξαιτίας της πανδημίας.

Η Volkswagen έχει σταματήσει την παραγωγή σε όλα τα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της από την περασμένη εβδομάδα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει εγκρίνει μέτρα οικονομικής στήριξης που επεκτείνουν τις δυνατότητες για εργασία βραχείας διάρκειας εξαιτίας της πανδημίας, με το κράτος να πληρώνει τους μειωμένους μισθούς των εργαζομένων που εργάζονται με μικρότερο ωράριο εργασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen, Herbert Diess, δήλωσε πως είναι πολύ πιθανό το κλείσιμο των εργοστασίων του VW Group να επεκταθεί πέραν των δύο και τριών εβδομάδων που έχει αρχικά ανακοινωθεί, μιας και η πανδημία δεν δείχνει να περιορίζεται, ενώ τόνισε πως η πανδημία δημιουργεί πρωτοφανείς επιχειρησιακές και οικονομικές προκλήσεις, λέγοντας μάλιστα πως η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πιο δραματική για τις εταιρείες ακόμη και από αυτή που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και το 2009.