Από τις 24 Μαρτίου έχει γίνει διαθέσιμη η τελευταία αναβάθμιση της τρέχουσας έκδοσης του λογισμικού της Apple για τις iOS συσκευές, η 13.4, και μια από τις αλλαγές/προσθήκες σε αυτή είναι η νέα λειτουργία CarKey, που μετατρέπει τόσο το iPhone σου, όσο και το Apple Watch σε ψηφιακό κλειδί για το αυτοκίνητό, αρκεί βέβαια το τελευταίο να υποστηρίζει τέτοια λειτουργία.

Χρησιμοποιεί την NFC (Near-Field Communications) τεχνολογία και σου δίνει την δυνατότητα να κλειδώσεις, να ξεκλειδώσεις και να εκκινήσεις το όχημά σου, μέσω του iPhone ή/και του Apple Watch. Αντίστοιχη τεχνολογία και ψηφιακά κλειδιά μέσω δικών τους ξεχωριστών εφαρμογών για smartphones προσφέρουν η Hyundai με το Digital Key, η Volvo, και η BMW, αλλά και η Tesla με την κάρτα για το Model 3.

Με το Apple CarKey η χρήση της iOS συσκευής ως κλειδί είναι ενσωματωμένη στο λογισμικό αυτής και μετά την ζεύξη του τηλεφώνου με τον πομπό NFC του αυτοκινήτου μέσω του Apple Wallet, όλες οι λειτουργίες ελέγχονται μέσω του Wallet. Για να ξεκλειδώσεις το αυτοκίνητο σου, θα χρειάζεται απλά να ακουμπήσεις την χειρολαβή του, χωρίς να αφαιρέσεις τη συσκευή από την τσέπη ή την τσάντα σου.

Ο κάτοχος του CarKey θα μπορεί να ενεργοποιήσει την επιλογή της πιστοποίησης μέσω του Touch ID ή του Face ID πριν το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου, ή να ενεργοποιήσει την επιλογή “express” που δεν απαιτεί εξακρίβωση, όπως ακριβώς γίνεται σήμερα με το Apple Pay. Η Apple δίνει την δυνατότητα διαμοιρασμού του ψηφιακού κλειδιού του οχήματος και σε τρίτους, όπως σε μέλη της οικογένειας του αλλά και σε φίλους.

Έτσι, θα μπορείς να δανείσεις το ψηφιακό κλειδί σε άλλους μόνιμα ή προσωρινά, στέλνοντας το σε άλλα άτομα. Όταν μοιράζεις το “κλειδί” μέσω iMessage, ο παραλήπτης λαμβάνει την ειδοποίηση:

Ο ιδιοκτήτης του οχήματος σας προσκάλεσε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκινήτου του, ξεκλειδώνοντας το και δίνοντας σας πρόσβαση να το οδηγήσετε. Αυτό σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το iPhone και το Apple Watch για να ξεκλειδώσετε/κλειδώσετε το αυτοκίνητο, να εκκινήσετε τον κινητήρα και να το οδηγήσετε.

Η τεχνολογία NFC επιτρέπει την χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης λειτουργίας ακόμη και αν η συσκευή δεν έχει μπαταρία. Το ερώτημα είναι πότε η Apple θα κάνει το ντεμπούτο το CarKey, αν και λέγεται ότι θα το δούμε στο WWDC (Worldwide Developer Conference) τον Ιούνιο.