Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων της Renault από τη κατηγορία “BBB-/A-3” στη κατηγορία “BB+/B”, κάτι που σημαίνει πως κατατάσσει πλέον τα εταιρικά ομόλογα της Renault ως “σκουπίδια”.

1

Η S&P αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της:

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault έχει ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας και μπορεί, κατά την άποψή μας, να υπολογίζει στις εγγυήσεις του γαλλικού κράτους.

Παρ ‘όλα αυτά, αναμένουμε τα κέρδη της Renault, η ελεύθερη παραγωγή ταμειακών ροών (FOCF) και η οικονομική θέση της να εξασθενήσει ουσιαστικά το 2020, μετά από ένα ταραχώδες έτος του 2019.

Παράλληλα η S&P διατήρησε την βαθμολογία BBB- στα ομόλογα της PSA, αλλά μείωσε τις προοπτικές της σε “αρνητικό” από “σταθερό”.

2

Ο πρόεδρος της Renault, Jean-Dominique Senard, δήλωσε πως η γαλλική εταιρία θα μπορούσε να ζητήσει τραπεζικά δάνεια ύψους 4-5 δισ. ευρώ, αλλά επί του παρόντος η Renault δεν επεξεργάζεται κανένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο το γαλλικό δημόσιο θα κρατικοποιήσει την εταιρεία.

Παράλληλα η Renault ανακοίνωσε πως ακύρωσε το μέρισμα προς τους μετόχους της, ενώ ο πρόεδρός της και η προσωρινή CEO Clotilde Delbos συμφώνησαν να μειωθούν οι απολαβές τους του δευτέρου τριμήνου κατά 25%, προκειμένου να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση ενός ταμείου αλληλεγγύης για το προσωπικό που πλήττεται από την κρίση του κορωνοϊού.