Το 75% των 160 εταιριών που είναι εισηγμένες στο γερμανικό χρηματιστήριο, παρά το γεγονός πως κάνουν χρήση κρατικών ενισχύσεων, θα δώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα στους μετόχους τους, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όσοι βασίζονται σε κρατικές ενισχύσεις δεν μπορούν ταυτόχρονα να διανέμουν κέρδη στους μετόχους. Αυτό είναι το άσχημο πρόσωπο του καπιταλισμού,

δήλωσε ο Carsten Schneider, επικεφαλής του SPD, ενός των κυβερνώντων κομμάτων που συμμετέχει στον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle VW, BMW και Daimler είναι ανάμεσα στις εταιρίες εκείνες που θα δώσουν μερίσματα στους μετόχους τους, με βάση τα κέρδη του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα η VW, παρά το γεγονός πως έχει θέσει σε αναγκαστική άδεια 80.000 εργαζομένους της, με τους μισθούς τους να τους πληρώνει το γερμανικό δημόσιο, θα δώσει κάποια στιγμή μέσα στο έτος, 3,3 δισ. ευρώ σε μερίσματα στους μετόχους της, μετά τα κέρδη ρεκόρ του 2019, ύψους 13,35 δισ. ευρώ.

1Διάβασε επίσης

Γερμανία: 100.000 θέσεις εργασίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες ίσως χαθούν εξαιτίας του κορωνοϊού

Η BMW έχει θέσει 20.000 εργαζομένους της σε αναγκαστική άδεια, αλλά δηλώνει πως θα πληρώσει τα μερίσματα που αντιστοιχούν στους μετόχους της με βάση τα κέρδη του 2019, λέγοντας πως είναι σημαντικό για την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Daimler που έχει θέσει και αυτή χιλιάδες εργαζομένους της σε αναγκαστική άδεια, με το κράτος να πληρώνει τους μισθούς τους, δήλωσε πως και αυτή θα δώσει μερίσματα, αλλά αυτά θα είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, λόγω των μειωμένων κερδών που είχε.

Για όσες εισηγμένες εταιρίες λαμβάνουν επιδόματα ή κρατικές ενισχύσεις λόγω των μέτρων της πανδημίας, θα πρέπει να τους επιβληθεί να μην προχωρήσουν σε καταβολή μερισμάτων ή μπόνους στα ανώτατα στελέχη,

δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke, Dietmar Bartsch, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι φορολογούμενοι να διασφαλίζουν τον πλούτο των μεγαλομετόχων και των golden boys των ομίλων.