Δυστυχώς, σήμερα τα “προσιτά” sport coupe πισωκίνητα μοντέλα που μπορεί κάποιος να αγοράσει είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Υπάρχουν, όμως, μερικές εταιρίες που σέβονται το DNA τους και προσφέρουν εξαιρετικά αυτοκίνητα, με κύριο χαρακτηριστικό τους τον “fun-to-drive” χαρακτήρα τους.

Ο λόγος για την Subaru και την Alpine, που  είναι “νέα” στο παιχνίδι. Έχοντας, όμως, δεδομένη την πλούσια ιστορία της Renault, το A110 πήγε κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας του, παρότι ο ανταγωνισμός είναι μεν μικρός, αλλά πολύ σκληρός. Και ενώ πολλοί συγκρίνουν το Alpine A110 με την Porsche Cayman, το ιαπωνικό Best Motoring το έβαλε στην πίστα με ένα από καλύτερα sport μοντέλα που διαθέτει σήμερα η χώρα της Άπω Ανατολής, το BRZ.

Όχι, όμως, στην απλή έκδοση, αλλά στην STI Sport που παρουσιάστηκε στην έκθεση του Τόκιο του 2017 και βγήκε σε περιορισμένη παραγωγή 100 μονάδων. Διαθέτει μαύρες ζάντες, κόκκινες δαγκάνες φρένων, αλλά χωρίς μηχανικές αναβαθμίσεις κάτω από το καπό, έτσι κινείται από τον 2,0-λιτρο boxer κινητήρα, απόδοσης 207 ίππων και 212 Nm ροπής. Η ανάρτηση, όμως, είναι νέα, έχοντας στόχος τον απόλυτο χειρισμό του αυτοκινήτου, ενώ το βάρος είναι 1.250 κιλά.

Από την άλλη, το A110 Pure είναι εστιασμένο για χρήση εντός πίστας, καθώς φοράει τα Sabelt καθίσματα που ζυγίζουν 13 κιλά λιγότερα το κάθε ένα, ενώ σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα ελαφρώματος, το συνολικό του βάρος αγγίζει τα 1.100 κιλά. Στο εσωτερικό δεν είναι, όμως, γυμνό, καθώς υπάρχει air condition και σύστημα πλοήγησης. Μηχανικά, κινείται από τον 1.800αρη turbo κινητήρα απόδοσης 252 ίππων με 320 Nm ροπής, που συνδυάζεται με ένα 7-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, που στέλνει την κίνηση στον πίσω άξονα.

Πίσω από το τιμόνι των αυτοκινήτων κάθισαν οι Keiichi Tsuchiya και Max Orido, οδηγώντας τα αυτοκίνητα στην πίστα Nikko της Ιαπωνίας. Το γαλλικό μοντέλο ήταν σχεδόν 1,1 δευτ. πιο γρήγορο σε χρόνο πίστας, αλλά το ιαπωνικό μοντέλο προσέφερε καλύτερο χειρισμό, τόσο κινούμενο με “γραμμές”, όσο και driftάροντας. Μπορείς να πατήσεις του αγγλικούς υπότιτλους στο video και να απολαύσεις τα σχόλια των δύο οδηγών.