Το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο στην Καρλσρούη καταδίκασε έναν οδηγό ενός Tesla Model 3 σε απαγόρευση οδήγησης για ένα μήνα, καθώς ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του επειδή προσπαθούσε να προσαρμόσει την ταχύτητα των υαλοκαθαριστήρων μέσω της οθόνη αφής 15 ιντσών, που βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό.

Ο οδηγός, κινούνταν -εν μέσω βροχόπτωσης- με το αυτοκίνητο του το απόγευμα της 15ης Μαρτίου 2019, όταν έπεσε σε ένα ανάχωμα, χτυπώντας μερικά δέντρα. Στις 22 Αυγούστου του 2019 καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 200 ευρώ και του αφαιρέθηκε το δίπλωμα για ένα μήνα.

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι ο οδηγός έκανε χρήση ηλεκτρονικής συσκευής, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι η εγκατεστημένη οθόνη αφής του Model 3 είναι ηλεκτρονική συσκευή, όπως ένα κινητό τηλέφωνο.

Επομένως, σύμφωνα με το Άρθρο 23 (1) a του γερμανικού ΚΟΚ, η χρήση της επιτρέπεται στον οδηγό οχήματος μόνο υπό προϋποθέσεις, χωρίς να έχει σημασία για ποιο σκοπό επιδιώκει ο οδηγός του οχήματος να την χρησιμοποιήσει.

Οι δικαστές έδωσαν πολλούς λόγους για να θεωρήσουν την οθόνη του Model 3 ως “ηλεκτρονική συσκευή”, παρότι ο οδηγός ανέφερε ότι το ταχύμετρο εκεί την καθιστά ως “πίνακα ελέγχου ασφαλείας”. Το δικαστήριο, όμως, έκρινε ότι δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τέτοιος, όταν ένα γρήγορο βλέμμα δεν αρκεί για να ελέγξει ένα υπομενού με πέντε επιλογές.