Τον Ιανουάριο του 2018 η Toyota και η Mazda ανακοίνωσαν την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην πόλη Huntsville, στην πολιτεία της Alabama, με την -αρχική- επένδυση των δύο εταιρειών να αγγίζει τα 1,6 δισ. δολάρια, ποσό που θα επενδυθεί ισομερώς.

Ωστόσο, η κοινοπραξία των δύο ιαπωνικών εταιριών ανακοίνωσε χθες ότι η επένδυση θα αυξηθεί κατά επιπλέον 830 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ενσωμάτωση περισσότερων προηγμένων τεχνολογιών κατασκευής στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου και για την παροχή βελτιωμένης εκπαίδευσης στο εργατικό δυναμικό του, το οποίο θα φτάνει έως και 4.000 εργαζόμενους.

Υπολογίζοντας την τελευταία επένδυση, η Mazda και η Toyota έχουν συνεισφέρει μέχρι τώρα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο κοινό εργοστάσιό τους, το οποίο θα έχει δυνατότητα παραγωγής έως 300.000 οχημάτων ετησίως, όταν ξεκινήσει η λειτουργία του μέσα στο 2021.

Οι 150.000 μονάδες θα αφορούν ένα μελλοντικό crossover της Mazda και υπόλοιπες 150.000 μονάδες ένα SUV της Toyota. Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μοντέλα, τα οποία όμως δεν θα έχουν κοινά στοιχεία.