Τον περασμένο Μάιο η Lada έκανε γνωστό ότι σταματά τις πωλήσεις του Niva στην Ευρώπη, καθώς το μοντέλο αποσύρθηκε και από τη Γερμανία, την μοναδική χώρα της Ε.Ε. που ήταν -μέχρι πρόσφατα- διαθέσιμο.

Ωστόσο, η γερμανική εταιρία Partisan Motors παρουσίασε το πρώτο σκίτσο από την εκσυγχρονισμένη έκδοση του θρυλικού Niva. Αυτή θα βγει σε περιορισμένη παραγωγή 50 αυτοκινήτων, τα οποία θα κυκλοφορήσουν αποκλειστικά στη Γερμανία, με την τιμή του να ορίζεται στα €19.900.

Το μοντέλο φέρει την ονομασία Lada 50th Anniversary Limited Edition, καθώς γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυση της AvtoVAZ. Η έκδοση της Partisan Motors του Niva διαθέτει μικρές επεμβάσεις στο αμάξωμα, καθώς υπάρχουν νέοι προφυλακτήρες και τροχοί, οι οποίοι “ντύνονται” με ελαστικά της BF Goodrich. Για να χωρέσουν οι νέες ζάντες έχουν φουσκώσει τα φτερά, με το Niva να διαθέτει επιπλέον σκαλοπάτια στα μαρσπιέ, ράγες οροφής, snorkel και αεραγωγό στο καπό.

Συνεχίζοντας, υπάρχουν νέα, μεγαλύτερα φρένα, με την γερμανική εταιρία να μην έχει δώσει καμία πληροφορία σχετικά το σύστημα μετάδοσης κίνησης του οχήματος, το οποίο λογικά δεν θα διαφέρει από το κλασικό Niva. Αυτό παίρνει κίνηση από έναν 1.700αρη βενζινοκινητήρα, απόδοσης 83 ίππων που συνεργάζεται με ένα πεντατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, μεταφέροντας την κίνηση σε όλους τους τροχούς. Για το 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 17 δευτ., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 142 χλμ/ώρα.

Η Partisan Motors έχει έδρα τη Γερμανία, αλλά ιδρύθηκε και διοικείται από Ρώσους.