Πωλείται το αγωνιστικό Nissan NPT-90 με πολύ πλούσια ιστορία

Σχετικά άρθρα

Το Nissan NPT-90 ήταν το αγωνιστικό με το οποίο έτρεξε η Nissan στο πρωτάθλημα sport πρωτοτύπων της Αμερικής και του Καναδά, IMSA. Ήταν ο αντικαταστάτης του εξαιρετικά επιτυχημένου GTP ZX-Turbo, το οποίο είχε κερδίσει το πρωτάθλημα GT IMSA το 1989, με το NPT-90 να συνεχίσει τις αγωνιστικές διακρίσεις, καθώς κέρδισε το πρωτάθλημα το 1990 και το 1991, πριν αποσυρθεί από τη Nissan στο τέλος της σεζόν του 1992.

Το NPT-90 αναπτύχθηκε από την Nissan Performance Technology Incorporated (NPTI), το αγωνιστικό τμήμα της Nissan στη Βόρεια Αμερική. Παρόλο που είναι επίσημα γνωστό ως NPT-90, το αγωνιστικό συνέχισε να αγωνίζεται με το όνομα GTP ZX-Turbo, ως μια απόπειρα της ιαπωνικής εταιρίας να συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα στην αγορά για το αυτοκίνητο δρόμου, το 300ZX.

Το συγκεκριμένο, με αριθμό πλαισίου 90-01, έκανε το ντεμπούτο του στο Camel Grand Prix το 1990 στην πίστα Heartland Park, με οδηγούς τους Bob Earl και Derek Daly. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν του, κέρδισε νίκες στις πίστες του Mid-Ohio, του Sears Point και της Road America με τον Geoff Brabham πίσω από το τιμόνι.

Ο Brabham κέρδισε το πρωτάθλημα οδηγών με αυτό το NPT-90, έχοντας το κατακτήσει την προηγούμενη χρονιά με το GTP ZX-Turbo. Η Nissan κέρδισε επίσης το πρωτάθλημα κατασκευαστών του 1990, καθώς και τα πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών το 1991.

Το αγωνιστικό με αριθμό πλαισίου 90-01 είχε προγραμματιστεί να αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν του 1991, αλλά εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν δύο άλλα αγωνιστικά στο πρώτο μισό της σεζόν του 1992, τελικά το αυτοκίνητο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στο τέλος του 1992, έχοντας πρώτα ανέβει πέντε φορές στο βάθρο, βοηθώντας την εταιρεία να εξασφαλίσει ένα ακόμα πρωτάθλημα κατασκευαστών.

Το αγωνιστικό που βλέπεις στις φωτογραφίες βρίσκεται προς πώληση μέσω διαδικτυακής δημοπρασίας από την Stratas Auctions, με το υψηλότερο bid που έχει τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές να είναι 100.083 δολάρια, μην έχοντας πιάσει την επιθυμητή τιμή πώλησης, ενώ απομένουν τέσσερις μέρες για να λήξει η δημοπρασία.

Μηχανικά, το NPT-90 φορά έναν 3,0-λίτρο twin-turbo V6 κινητήρα, που βασίζεται στον κινητήρα του 300ZX Turbo, αλλά -προφανώς- έχει τροποποιηθεί αρκετά για να αποδίδει πάνω από 950 ίππους στο στρόφαλο. Η ισχύς στέλνεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός πεντατάχυτου κιβωτίου της Hewland.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan μειώνει τις εκτιμήσεις κερδών της

Η Nissan μείωσε κατά 14,5% τις εκτιμήσεις για τα ετήσια λειτουργικά της κέρδη της, επικαλούμενη χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις αυτοκινήτων λόγω "γήρανσης" των...

Επίσημο: Nissan Qashqai facelift

Έχουν περάσει τρία χρόνια από το εμπορικό λανσάρισμα της τρίτης γενιάς του Qashqai και σήμερα η Nissan αποκάλυψε το facellit του δημοφιλέστατου ιαπωνικού μοντέλου,...