Αγγλία: Θα απαγορεύσει τα νέα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου από το 2030

Σχετικά άρθρα

Την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας θα ανακοινώνει πως από το 2030 θα απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, 10 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Το μέτρο αυτό αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια των βρετανικών αρχών να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και να επιτευχθούν οι στόχοι των εκπομπών ρύπων.

Η απαγόρευση των αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου αποτελεί βασικό μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, πολλών δισ. λιρών, με την κυβέρνηση να αναγκάζει επίσης και τα τοπικά συμβούλια να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, όπως π.χ να καταργηθούν οι περιορισμοί, όπως οι τα σαμαράκια και οι κυκλικοί κόμβοι, προκειμένου τα αυτοκίνητα να μην χρειάζεται να επιβραδύνουν και να επιταχύνουν.

Από το μέτρο εξαιρούνται τα plug-in υβριδικά οχήματα, τα οποία θα προσφέρονται στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου τουλάχιστον έως το 2035.

Τα υπάρχοντα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου δεν θα απαγορευθούν και θα μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά, με το κράτος να ενθαρρύνει με μέτρα που θα ανακοινώσει, την σταδιακή αντικατάστασή τους από φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Το 73,6% των νέων οχημάτων που έχουν πουληθεί φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο εξοπλίζονται με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, ενώ μόλις το 5,5% αφορά αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

Οι κατασκευαστές και οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων της Μεγάλης Βρετανίας προειδοποίησαν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει σταδιακά τις πωλήσεις αυτοκινήτων βενζίνης και πετρελαίου, ενέχει ρίσκο να επιβαρυνθούν οικονομικά τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα από την κατοχή οχημάτων, ενώ θέτονται σε κίνδυνο και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μερικές ανησυχίες των κατασκευαστών αναφέρουν την ανάγκη για εκτεταμένα σημεία φόρτισης, ώστε να δώσουν στους καταναλωτές την αυτοπεποίθηση να στραφούν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Επιπλέον, η απαγόρευση των παραδοσιακών αυτοκινήτων θα επιβαρύνει περισσότερο τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα όπου δεν θα έχουν διαθέσιμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΠηγήThe Guardian

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υποχώρησαν κατά 5,2% οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο

Μειωμένες κατά 5,2% ήταν οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν 1.031.875 νέα αυτοκίνητα έναντι 1.089.017 τον Μάρτιο του 2022,...

Γερμανία: Κόπηκαν οι επιδοτήσεις, μειώθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών

Ο απότομος τερματισμός των κρατικών επιδοτήσεων είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειωθούν κατά 14,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο του έτους,...