Όπως ανακοίνωσαν η FCA και η PSA, τα διοικητικά τους συμβούλια θα συναντηθούν στις 4 Ιανουαρίου προκειμένου να εγκρίνουν την προγραμματισμένη τους συγχώνευση, και τη δημιουργία της Stellantis, της τέταρτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου.

Η συγχώνευση της FCA με την PSA αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα για την επιβράβευση των μακροπρόθεσμων επενδυτών, το οποίο θα συμβάλει στην αποτροπή μελλοντικών προσπαθειών εξαγοράς της Stellantis από άλλους επενδυτές. Η Stellantis θα έχει την έδρα της στην Ολλανδία και οι μετοχές της θα εισαχθούν στα χρηματιστήρια του Παρισιού, του Μιλάνου και της Νέας Υόρκης.

1

Ο διευθύνων σύμβουλος της PSA, Carlos Tavares, που θα είναι και ο CEO της Stellantis, θα λάβει bonus 1,7 εκατομμυρίων ευρώ μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ενώ ο CEO της FCA, Mike Manley θα λάβει bonus αξίας περίπου πέντε φορές του ετήσιου βασικού μισθού του.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι συμφώνησαν να επανεξετάσουν τη δυνητική διανομή 1 δισ. ευρώ στους μετόχους, είτε μέσω μερίσματος πριν από τη συγχώνευση, είτε να διανεμηθούν αργότερα από τη Stellantis.

Στις σχετικές ειδήσεις, ο Carlos Tavares, σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε πως αναμένει μέσα στα επόμενα χρόνια να αυξηθούν οι συγχωνεύσεις στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ ορισμένες από αυτές δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν την επόμενη δεκαετία.

Μόνο οι πιο ευέλικτοι με το πνεύμα του Δαρβίνου θα επιβιώσουν. Η PSA δεν επενδύει πλέον σε κινητήρες εσωτερικής καύσης καθώς η Ευρώπη και η Κίνα πιέζουν για καθαρότερη οδήγηση.