Η Tesla προχωρά στη προσφορά μετοχών συνολικής αξίας 5 δισ. δολαρίων, μετά την αύξηση που κατέγραψε η μετοχή της κατά 13% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις φτάνοντας στα 645 δολάρια, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά στα 613 δισ. δολάρια.

Αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα σε 10 μήνες που η Tesla προσφεύγει στις κεφαλαιαγορές, πουλώντας αυτή τη φορά νέες μετοχές αξίας έως 5 δισ. δολαρίων, προσπαθώντας να “κεφαλαιοποήσει” την εκτίναξη της τιμής της μετοχής της, με αφορμή την επικείμενη είσοδό της στο δείκτη S&P 500. Η προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έγινε τον Σεπτέμβριο και είχε ύψος 5 δισ. δολαρίων, ενώ τον Φεβρουάριο είχε εκδώσει μετοχές αξίας 2 δισ. δολαρίων.

Οι κινήσεις αυτές βοήθησαν την Tesla να υπερδιπλασιάσει τις δαπάνες της για νέες παραγωγικές μονάδες και εξοπλισμό από τις αρχές του έτους.

H Tesla θέλοντας να εκμεταλλευτεί το καλό χρηματιστηριακό κλίμα για να πουλήσει μετοχές της στην αγορά, ενημέρωσε την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς πως θα εκδώσει νέες μετοχές, οι οποίες θα πουληθούν μέσω του χρηματιστηρίου με την βοήθεια μίας ομάδας που περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες.

Επικεφαλής του σχήματος των επενδυτικών τραπεζών είναι η Goldman Sachs η οποία θα πουλήσει το 14,75% των μετοχών και ακολουθούν οι Barclays, Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley, Deutsche Bank με 12,015%, οι Credit Suisse, Societe General, Wells Fargo με 7.05% και η BNP Paribas με 4,025%.

Ο αριθμός των μετοχών είναι άγνωστος, αλλά το ποσό που θα εισπράξει η εταιρεία προβλέπεται να φτάσει τα 5 δισ. δολάρια. Οι μετοχές θα πωλούνται μέσα στην αγορά κατά την διάρκεια των χρηματιστηριακώνσυνεδριάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες του Nasdaq Global Select Market, από τις επενδυτικές τράπεζες που συμμετέχουν στην ομάδα.

Η κίνηση έρχεται μετά το κάλεσμα το οποίο απηύθυνε ο Elon Musk στους υπαλλήλους της εταιρείας την 1η Δεκεμβρίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις εταιρικές δαπάνες, παρά το γεγονός ότι η Tesla κατέγραψε το πέμπτο συναπτό τρίμηνο κερδοφορίας της το 3ο τρίμηνο του 2020.

Η Tesla διέθετε 14,5 δισ. δολάρια σε ρευστό και σε άλλα ισοδύναμα με ρευστό assets στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ακόρεστη δίψα για μετοχές της, της έχει επιτρέψει να αυξήσει τις δαπάνες, διατηρώντας παράλληλα ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό της.

Η μετοχή της Tesla έχει εκτιναχθεί κατά 670% φέτος, κατά ένα μέρος λόγω της εισαγωγής της στον S&P 500, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Δεν είναι ακόμα γνωστό από πότε θα αρχίσουν οι πωλήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν όσο χρειαστεί και θα γίνονται κάτω από τις οδηγίες της Tesla. Η στιγμή φαίνεται σχεδόν ιδανική, καθώς πλησιάζει η μέρα εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στον δείκτη S&P 500 και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά της.

Τα χρήματα που θα εισρεύσουν από τις μετοχές, θα χρησιμεύσουν στον διπλασιασμό των κεφαλαιακών δαπανών μέσα στην επόμενη διετία, εντός ενός εύρους 4,5 και 6 δισ. δολαρίων.

Η Tesla κατασκευάζει αυτή την περίοδο δύο νέα εργοστάσια – ένα στο Ώστιν του Τέξας και το πρώτο ευρωπαϊκό της, λίγο έξω από το Βερολίνο. Ταυτόχρονα επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες μονάδες της στο Freemont της Καλιφόρνια και στη Σαγκάη της Κίνας.

Στις σχετικές ειδήσεις δικαστήριο της Γερμανίας θα εξετάσει εάν η Tesla πρέπει να αναστείλει την αποψίλωση μιας δασικής έκτασης στο εργοστάσιό της στη Γερμανία, επειδή σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους ακτιβιστές που προσέφυγαν στο δικαστήριο, η κοπή των δέντρων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα φίδια που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη.