Η J.D Power ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας U.S. Electric Vehicle Experience 2021, η οποία μέτρησε την ικανοποίηση των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Για τον τελικό υπολογισμό της βαθμολογίας ενός αυτοκινήτου αξιολογήθηκε η αυτονομία που αυτό προσφέρει, η διαθεσιμότητα των δημόσιων σταθμών φόρτισης, το κόστος ιδιοκτησίας, η απόλαυση οδήγησης, η ευκολία φόρτισης στο σπίτι, η ποιότητα αλλά και η αξιοπιστία του.

Έτσι, η μέση βαθμολογία ενός premium ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σε κλίμακα 1.000 πόντων, ήταν οι 782 πόντοι και ενός μη-premium 730. Στη κορυφή της premium κατηγορίας βρέθηκαν τα 4 μοντέλα της Tesla, με το Model S να συγκεντρώνει 798 πόντους, το Model 3 790 πόντους, το Model Y 780 πόντους και το Model X 758 πόντους.

Στη μη-premium κατηγορία πρώτο αναδείχτηκε το Kia Niro eV με 782 πόντους, ακολουθούμενο από τα Chevrolet Bolt (745 πόντοι) και Hyundai Kona EV (743 πόντοι).

Το 77% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως θα ξαναγοράσει σίγουρα ακόμη ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με το μόλις 25% να δηλώνει πως θα αγοράσει ξανά ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την ίδια μάρκα που έχει τώρα. Οι οδηγοί του VW e-Golf για παράδειγμα, που έχει συγκεντρώσει 696 πόντους, δήλωσαν πως κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξουν ένα ηλεκτρικό μοντέλο άλλης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2020, συμμετείχαν 9.632 ιδιοκτήτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που τα αγόρασαν από το 2015 έως και το 2020. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κυριότερο στοιχείο που κοιτά ο κάθε ενδιαφερόμενος, αλλά και ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η αυτονομία που αυτό προσφέρει.