Επίσημο: DS 4

Σχετικά άρθρα

H DS Automobiles αυξάνει την γκάμα της, παρουσιάζοντας σήμερα το νέο DS 4. Αυτό προστίθεται στα DS 3 Crossback, DS 7 Crossback και DS 9, και αποτελεί μια μίξη hatchback με coupe SUV χαρακτηριστικά.

Η σιλουέτα του DS 4 είναι κομψή και αεροδυναμική με το εμπρός τμήμα χαρακτηρίζεται από τη νέα φωτεινή υπογραφή της premium γαλλικής μάρκας. Τα λεπτά φωτιστικά σώματα συνδέονται με την μάσκα μέσω των “DS wings”, και διαθέτουν το σύστημα DS Matrix LED Vision, που συνδυάζει matrix και κατευθυντικό φωτισμό. Αυτά συμπληρώνονται με τα φώτα ημέρας που αποτελούνται από δύο κάθετα LED σώματα, με 98 LED συνολικά.

Παρατηρώντας το προφίλ διακρίνονται οι δυναμικές γραμμές του, με τις αναλογίες του αμαξώματος να προέρχεται από το concept DS Aero Sport Lounge, που παρουσιάστηκε πριν ακριβώς έναν χρόνο. Φτάνοντας στο πίσω μέρος, η οροφή φτάνει πολύ χαμηλά σε ένα απότομα κεκλιμένο πίσω παράθυρο με εκτύπωση σμάλτου.

Τα πίσω φτερά τονίζουν την μυώδη εμφάνιση του αυτοκινήτου και στις πίσω κολώνες διακρίνουμε καμπύλες και αιχμηρές άκρες. Τέλος, υπάρχει γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα με το λογότυπο της DS, ενώ η φωτεινή υπογραφή του πίσω μέρους με το εφέ του ανάγλυφου με laser, αποτελεί εντυπωσιακή λεπτομέρεια.

Εκδόσεις

Η DS προσφέρει εκδόσεις που διαφοροποιούν τον χαρακτήρα του μοντέλου, αλλάζοντας τους προφυλακτήρες και διάφορες άλλες λεπτομέρειες. Έτσι, υπάρχει το DS 4 Cross, που κάνει το αυτοκίνητο να δείχνει πιο SUV. Διαθέτει διαφορετικής προσέγγισης στη σχεδίαση του κάτω μέρους του εμπρός προφυλακτήρα που τονίζεται από ειδική επεξεργασία του πλαστικού για προστασία και το μαύρο ματ χρώμα.

Ακόμα, υπάρχουν γυαλιστερά πάνω μέρη στα πλαϊνά πλαίσια των παραθύρων, γυαλιστερή μάσκα, άλλου σχεδιασμού ζάντες, μπάρες οροφής και οροφή, όλα βαμμένα σε μαύρο χρώμα. Επιπλέον, αποκλειστικά στη συγκεκριμένη έκδοση διατίθεται το Advanced Traction Control, που προσφέρει βελτιωμένη πρόσφυση με λειτουργία για κίνηση σε σαθρό έδαφος, σε χιόνι και λάσπη, καθώς και Hill Assist Descent Control για αποτελεσματικό έλεγχο του αυτοκινήτου κατά την κίνησή του σε έντονη κατωφέρεια.

Εκτός της Cross έκδοσης, υπάρχει και η πιο δυναμική πρόταση της γκάμας, η Performance Line. Αυτή έχει εξωτερικές λεπτομέρειες σε μαύρο χρώμα (DS wings, λωρίδα μεταξύ των πίσω φώτων, γρίλια και πλαϊνά προστατευτικά) και ιδιαίτερης σχεδίασης τροχούς. Αντίστοιχα ξεχωριστό, είναι και το εσωτερικό της έκδοσης.

Χρώματα

Διατίθενται επτά χρώματα για το νέο DS 4, από τα οποία, δύο είναι νέα: το Copper Gold και το Lacquered Grey. Αυτά έρχονται να προστεθούν στα πέντε υπάρχοντα της παλέτας των επιλογών, Pearl Crystal, Platinum Grey, Red Velvet, Pearl White και Perla Nera Black.

Εσωτερικό

Το νέο DS 4 ξεχωρίζει για το ψηφιακό εσωτερικό του, που -σύμφωνα με την εταιρία- προσφέρει κορυφαία εργονομία και καινοτομία, και στοχεύει στη δημιουργία απόλυτης ηρεμίας μέσα στην καμπίνα του. Τα χειριστήρια και οι διακόπτες βρίσκονται ομαδοποιημένοι σε τρεις ζώνες, για απλοποίηση της εμπειρίας. Στο ταμπλό υπάρχουν τα χειριστήρια για τον κλιματισμό και οι “αόρατοι” αεραγωγοί.

Αυτοί είναι πολύ συμπαγείς, κεντρικά τοποθετημένοι, βρίσκονται ψηλά και είναι εξοπλισμένοι με γρίλιες κατεύθυνσης που δεν φαίνονται. Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει ένα πλήρως επανασχεδιασμένο σύστημα ψυχαγωγίας, με οθόνη 10 ιντσών. Η νέα διεπαφή παίρνει τη δυνατότητα χρήσης ενός smartphone με μια απλή, απρόσκοπτη και άμεση σε απόκριση διασύνδεση που βασίζεται στην ιδέα των προφίλ που μπορούν να εξατομικευτούν πλήρως με εικονίδια.

Οι επιθυμητές ρυθμίσεις και η αρχική οθόνη φορτώνουν αυτόματα κατά την εκκίνηση. Η ιδέα πίσω από την εξατομίκευση της εφαρμογής αυτής, είναι να επιτρέπεται σε όλους να προσαρμόσουν το περιεχόμενο στις απαιτήσεις τους.

Το σύμπλεγμα του smart touch περιλαμβάνει μια οθόνη αφή 5 ιντσών, που βρίσκεται μαζί με τον λεβιέ για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων στη κεντρική κονσόλα. Η οθόνη αναγνωρίζει κανονικές κινήσεις, όπως μεγέθυνση, σμίκρυνση και αναγνώριση χειρογράφου, και προκειμένου το σύστημα και η χαρτογράφηση του να λειτουργούν πάντα στο υψηλότερο επίπεδο, οι ενημερώσεις θα γίνονται αμέσως μέσω του cloud, ενώ μπορείς μέσω χειρονομιών να ενεργοποιήσεις προ-καταχωρημένες αγαπημένες λειτουργίες.

Η εταιρία αναφέρει ότι η καμπίνα διαθέτει υλικά με διαφορετικούς τύπους δέρματος και Alcantara, τμήματα από ανθρακόνημα, ξύλο, καθώς και νέα υλικά επένδυσης. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο σχήμα των καθισμάτων, αλλά και της επένδυσής τους. Σε δίχρωμο εσωτερικό, τα καθίσματα από δέρμα με κόκκους Pebble Grey συνδυάζονται με διαυγή στοιχεία. Στο πάνω μέρος, η επένδυση είναι από ξύλο Brown Ash και δέρμα υψηλής ποιότητας Criollo Brown Nappa.

Το εσωτερικό της έκδοσης Opera αποτελείται από καθίσματα με ταπετσαρία από δέρμα Criollo Brown Nappa. Η έκδοση Performance Line αναδεικνύει τον δυναμισμό του νέου DS 4, με τις επενδύσεις Alcantara να καλύπτουν το ταμπλό, τις πόρτες και ολόκληρη την κεντρική κονσόλα. Τα αφρώδη καθίσματα υψηλής πυκνότητας έχουν πλεκτό ύφασμα Basalt και Alcantara φινίρισμα, με κεντήματα και ειδικές ραφές χρυσού και Carmin. Το τιμόνι είναι διακοσμημένο με μία μόνο ένθεση ανάγλυφου ανθρακονήματος στο κάτω μέρος του.

Τέλος, στα άκρα, οι διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων ευθυγραμμίζονται με τους πλευρικούς αεραγωγούς, που βρίσκονται ενσωματωμένοι στις πόρτες, με την διχρωμία τους να έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την αναγνώρισή τους. Ακόμα, υπάρχει κρυφός φωτισμό, που μπορεί να εξατομικευθεί.

Head-up display επαυξημένης πραγματικότητας

Σύμφωνα με την εταιρία, προτεραιότητα ήταν η παροχή της μεγαλύτερης ευκολίας για τον οδηγό, προκειμένου να μη χρειάζεται να πάρει καθόλου τα μάτια του από το δρόμο, κάτι που αποτελεί και ένα αδιαμφισβήτητο όφελος για την ασφάλεια. Το head-up display φέρει τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας και σημαντικές πληροφορίες που αφορούν στην οδήγηση, προβάλλονται απευθείας στο δρόμο.

Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη τεχνική, τα δεδομένα εμφανίζονται τέσσερα μέτρα μπροστά από το παρμπρίζ, σε ιδανική γωνία για ανάγνωση από τον οδηγό. Βασικές πληροφορίες όπως η ταχύτητα, τα βοηθητικά προγράμματα οδήγησης, η πλοήγηση, τα προειδοποιητικά μηνύματα ή ακόμη και ο τίτλος της μουσικής που παίζει στο ηχοσύστημα ή η κλήση που λαμβάνουν στο συνδεδεμένο smartphone, θα προβάλλονται στο δρόμο.

Διαστάσεις/πλατφόρμα

Το νέο DS 4 βασίζεται στην EMP2 πλατφόρμα, με το μήκος του να αγγίζει τα 4,4 μέτρα, το πλάτος του τα 1,83 μέτρα, και το ύψος του τα 1,47 μέτρα, ενώ σε αυτές προστίθενται και οι μεγάλοι θόλοι, που φιλοξενούν τροχούς 720 χιλιοστών (έως 20 ίντσες). Από πλευράς χώρων, ο χώρος αποσκευών έχει κανονικό σχήμα, είναι εύκολος στη φόρτωση χάρη στο χαμηλό κατώφλι και προσφέρει ωφέλιμο όγκο 430 λίτρων, καθώς και δυνατότητα ύπαρξης ηλεκτρικής πόρτας.

Κινητήρες

Το DS 4 προσφέρεται με plug-in υβριδικό, βενζινοκίνητο και πετρελαιοκίνητο σύνολο. Το πρώτο συνδυάζει ένα τετρακύλινδρο turbo κινητήρα, απόδοσης 180 ίππων, που συνδυάζεται με ηλεκτρικό κινητήρα 110 ίππων και το κιβώτιο ταχυτήτων e-EAT8, με την συνδυαστική απόδοση ισχύος να ανέρχεται σε 225 ίππους.

Ο ηλεκτροκινητήρας τροφοδοτείται από μια πιο αποδοτική μπαταρία με νέες, πιο συμπαγείς και μεγαλύτερες σε χωρητικότητα κυψέλες που βρίσκονται πίσω από τη ζώνη παραμόρφωσης σε περίπτωση ατυχήματος, που προσφέρει αυτονομία άνω των 50 χιλιομέτρων σε λειτουργία μηδενικών εκπομπών (συνδυασμένος κύκλος WLTP).

Επιπλέον, υπάρχουν οι εκδόσεις PureTech 130 και 180, καθώς και μια έκδοση 130 ίππων με τον BlueHDi πετρελαιοκινητήρα. Όλα τα μοντέλα θα είναι διαθέσιμα μόνο με το 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Κυκλοφορία

Το DS 4 θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη από το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Suzuki: Παραγωγή 30 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στην Ινδία

Η Suzuki ανακοίνωσε ότι η συσσωρευμένη παραγωγή αυτοκινήτων ξεπέρασε τις 30 εκατομμύρια μονάδες στην Ινδία στο τέλος Μαρτίου. Η Ινδία γίνεται η δεύτερη χώρα -μετά...

Να τι συμβαίνει σε έναν κινητήρα εάν του βάλεις πολύ παραπάνω λάδι

Όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης απαιτούν λάδι για να λειτουργούν, αλλά τι γίνεται εάν βάλεις παραπάνω λάδι από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής; Μερικά...