Τα kei cars είναι εδώ και χρόνια τα best-sellers μοντέλα της ιαπωνικής αγοράς, κατέχοντας ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Ωστόσο τα μοντέλα που είναι γνωστά για την οικονομική προσιτότητά και τους μικρούς κινητήρες τους, αντιμετωπίζουν μια δυνητικά υπαρξιακή απειλή, καθώς η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει πως θα απαγορεύσει την πώληση αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου έως το 2035.

Το kei σημαίνει “ελαφρύ” στα Ιαπωνικά και η κατηγορία αποτελεί περίπου το 1/3 των νέων εγχώριων πωλήσεων αυτοκινήτων ετησίως. Είναι ένα δημοφιλές μέσο μεταφοράς εκτός των μεγαλουπόλεων, με τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα να χρησιμοποιούνται από αγρότες και οικογένειες που χρειάζονται πολλά οχήματα για να μετακινηθούν.

Φθηνά στην αγορά και στο κόστος χρήσης, τα kei cars κατασκευάζονται κυρίως για την εγχώρια αγορά, με κινητήρες που περιορίζονται από το νόμο στα 660 κυβικά εκατοστά, με περίπου το 40% των οδηγών των kei cars είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Οι εξαγγελίες της ιαπωνικής κυβέρνησης για την απαγόρευση των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης σημαίνει πως τα kei cars θα πρέπει να αποκτήσουν ηλεκτροκινητήρες, κάτι που θα αυξήσει την τιμή τους κατά 1 έως 2 εκατ. γιεν (7.900 – 15.800 ευρώ), καθιστώντας τα ασύμφορα στην αγορά.

Η προσιτή τιμή και η ευκολία είναι η ψυχή των kei cars. Αυτά τα αυτοκίνητα είναι μια σημαντική κινητικότητα και λειτουργούν ως υποδομή και κάτι που αντικαθιστά τις δημόσιες συγκοινωνίες,

δήλωσε ο Hitoshi Horii, επικεφαλής του Japan Mini Vehicles Association.

Όπως είπε ο Akio Toyoda, πρόεδρος της Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA) και διευθύνων σύμβουλος της Toyota, τα kei cars τα συναντάμε κυρίως σε αγροτικές περιοχές της Ιαπωνίας όπου τα συστήματα δημόσιων μεταφορών δεν καλύπτουν πλήρως τις περιοχές. Είναι κατάλληλα για τους στενούς δρόμους της Ιαπωνίας, εκ των οποίων το 85% είναι αρκετά φαρδιοί για να περάσουν δύο kei cars.

Το kei είναι το εθνικό αυτοκίνητο της Ιαπωνίας. Οι άνθρωποι που ζούνε σε πόλεις μπορούν να ζήσουν και χωρίς τα kei cars, αλλά μόλις βρεθείτε σε μια αγροτική περιοχή, αυτά τα αυτοκίνητα είναι αναγκαία.