Το Rally Acropolis είναι και επίσημα στο πρόγραμμα αγώνων του φετινού πρωταθλήματος του WRC, για πρώτη φορά μετά από οχτώ χρόνια, καθώς θα αντικαταστήσει τον Rally Χιλής του 2021. Ο αγώνας στη χώρα μας έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 9-12 Σεπτεμβρίου, τις ίδιες ημερομηνίες που ήταν ο αγώνας στη Λατινική Αμερική.

Η FIA έχει ακυρώσει το φετινό Rally Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 19 με 22 Αυγούστου. Το φετινό Rally GB είχε αρχικά προγραμματίσει να μετακομίσει από την Ουαλία στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά οι διοργανωτές του δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, και έτσι το 2021 δεν θα διεξαχθεί αγώνας στο “Νησί”.

Τη θέση του θα πάρει το το Rally Ypres, που διεξάγεται στο Βέλγιο, το οποίο γίνεται η 35η διαφορετική χώρα που φιλοξενεί αγώνα του WRC, και θα διεξαχθεί 13-15 Αυγούστου. Οι διοργανωτές του WRC θεώρησαν εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν οι αγώνες εκτός Ευρώπης, και η Χιλή είναι η πρώτη που “θυσιάζεται”, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να δούμε τα “θηρία” του WRC να επιστρέφουν στην Ελλάδα από φέτος.

Ο ιστορικός μας αγώνας επιστρέφει WRC, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει την παρουσία του στο θεσμό για τη διετία 2021-2022.

Για τη διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις έχει ήδη συσταθεί Οργανωτική Επιτροπή, η οποία εργάζεται πάνω στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή του. Λεπτομέρειες, όπως η πόλη που θα φιλοξενήσει τον αγώνα, θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Το Ράλλυ Ακρόπολις του 2021 θα αποτελέσει τον 10ο αγώνα του WRC.

Ο πρωθυπουργός της Ελληνικής κυβέρνησης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

Πριν από εβδομήντα χρόνια η Ακρόπολη αποτέλεσε το φόντο για έναν σπουδαίο αγώνα, που αργότερα καθιερώθηκε ως το “Ράλλυ των Θεών”. Ένας επικός αγώνας ράλλυ που ανέκαθεν έφερνε τα πληρώματα αντιμέτωπα με συνθήκες μοναδικές. Έπειτα από οκτώ χρόνια απουσίας, το Ράλλυ Ακρόπολις επιστρέφει, και μάλιστα εν μέσω μιας χρονικής συγκυρίας που η Ελλάδα βρίσκει και πάλι το δρόμο της.

Κατά την τελευταία δεκαετία βρεθήκαμε στη δική μας “διαδρομή”, που περιείχε πολλές εναλλαγές. Πλέον, η Ελλάδα χαράζει το μέλλον της κάνοντας σημαντικά άλματα όσον αφορά την έρευνα, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε και πάλι να φιλοξενήσουμε διεθνούς απήχησης εκδηλώσεις, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ».

Με τη σειρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, είπε:

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να δηλώσουμε πως εκπληρώσαμε την υπόσχεση που δώσαμε στον ελληνικό λαό και στους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τα φώτα του παγκόσμιου motorsport και του αθλητισμού γενικότερα στρέφονται ξανά στην Ελλάδα. Στην αναγεννημένη και φωτεινή Ελλάδα, που ακτινοβολεί σε όλον τον κόσμο!

Η επάνοδος του Ράλλυ Ακρόπολις στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ είναι γεγονός. Από σήμερα κιόλας, ξεκινάμε την οργάνωση του κορυφαίου αγώνα του θεσμού! Του Ράλλυ Ακρόπολις, που είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία του motorsport. Η Ελλάδα είναι εδώ για να σας καλωσορίσει! Είναι παρούσα, εξωστρεφής και πρωταγωνιστεί σε όλους τους τομείς.

Τέλος, ο Jean Todt, Πρόεδρος της FIA, τόνισε:

Το Ράλλυ Ακρόπολις δε χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για ένα θρυλικό γεγονός, όπου ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και η τεχνολογία συναντούν την ιστορία, στη “γη των Θεών”. Ο αγώνας είναι γνωστός για ορισμένες από τις σκληρότερες ειδικές διαδρομές στον κόσμο και προσωπικά έχω κάποιες ιδιαίτερες αναμνήσεις, έχοντας αγωνιστεί ως συνοδηγός σε πέντε Ράλλυ Ακρόπολις, μεταξύ 1970 και 1981.

Χαίρομαι για την επιστροφή του στο υψηλότερο επίπεδο και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική Κυβέρνηση για την πολύτιμη υποστήριξη, όπως και τους διοργανωτές για την ισχυρή τους δέσμευση.