Επίσημο: XPeng P5, με LiDAR αισθητήρες και sleep mode

Σχετικά άρθρα

Μετά από μια σύντομη περίοδο teasing, η Xiaopeng Motors ή Xpeng παρουσίασε σήμερα το P5, το οποίο προστίθεται στη γκάμα της κινεζικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, και πλέον διαθέτει τρία μοντέλα, μαζί με το P7 και το G3.

Το P5 θα κάνει το ντεμπούτο του στην έκθεση της Σαγκάη, που ανοίγει τις πύλες τις στις 19 Απριλίου, και σύμφωνα με την εταιρία -που εδρεύει στο Guangzhou- το P5 είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής που φέρει τεχνολογία LiDAR.

Έτσι, το P5 διαθέτει δύο αισθητήρες LiDAR διπλού πρίσματος, οι οποίοι βρίσκονται εκεί όπου κανονικά θα ήταν οι εισαγωγές αέρα στα άκρα του προφυλακτήρα. Το αυτοκίνητο είναι σε θέση να διακρίνει πεζούς, ποδηλάτες και σκούτερ, στατικά εμπόδια και οδικές εργασίες, σε κάθε προκλητικό σενάριο, όπως συνθήκες νύχτας και χαμηλού φωτισμού, οπίσθιο φωτισμό, καθώς και εναλλασσόμενο φως και σκοτεινό φωτισμό σε σήραγγες.

Το P5 διαθέτει επίσης 12 αισθητήρες υπερήχων, ραντάρ κύματος 5 χιλιοστών και 13 κάμερες υψηλής ανάλυσης, με σκοπό να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις δύσκολες και περίπλοκες συνθήκες των δρόμων, με το μοντέλο να διαθέτει το -τελευταίας γενιάς- αυτόνομο σύστημα οδήγησης XPILOT 3.5.

Το P5 έχει μήκος 4.808 χλστ. και μεταξόνιο 2.768 χλστ., κάτι που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο είναι κατά 114 χλστ. μακρύτερο από το Tesla Model 3, αλλά έχει κατά 107 χλστ. μικρότερο μεταξόνιο. Αισθητικά, το P5 δανείζεται στοιχεία από το μεγαλύτερο P7, αν και -κατά προσωπική εκτίμηση- δεν είναι το ίδιο όμορφο με το δεύτερο.

Ωστόσο, το P5 διαθέτει μια εξελικτική εμπρός μάσκα, με τα φωτιστικά σώματα να είναι σχήματος Χ. Το P5 διαθέτει επίσης έναν στρογγυλεμένο εμπρός προφυλακτήρα, με ένα ευρύ άνοιγμα χαμηλά του, ενώ διαθέτει δύο θύρες φόρτισης, μια σε κάθε ένα από τα εμπρός φτερά.

Παρατηρώντας το προφίλ, μπορούμε να δούμε την πλαστική προστατευτική επένδυση του αμαξώματος, μια απαλή κεκλιμένη οροφή, ενώ το προφίλ διατρέχει μια διακριτική γραμμή. Το μοντέλο διαθέτει επίσης πανοραμική γυάλινη οροφή και μια χρωμιωμένη επένδυση στο ύψος των παραθύρων.

Προχωρώντας στο πίσω μέρος, το P5 έχει λεπτά LED φωτιστικά σώματα που συνδέονται με μια λεπτή φωτιζόμενη ταινία, ενώ μπορούμε επίσης να δούμε ένα πολύ μικρό κάλυμμα για τον χώρο αποσκευών και τα μαύρα προστατευτικά του πίσω προφυλακτήρα.

Περνώντας στην καμπίνα, βλέπουμε ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων μπροστά από τον οδηγό και μια οθόνη 15,6 ιντσών, με κατακόρυφο προσανατολισμό, για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, που φέρει νέα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, υπάρχουν δερμάτινα καθίσματα, γυαλιστερή μαύρη επένδυση και μεταλλικές πινελιές.

Η Xpeng δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το εσωτερικό, αλλά επιβεβαίωσε ότι το αυτοκίνητο θα προσφέρει ένα ενσωματωμένο ψυγείο και αρωματικό. Επιπλέον, το P5 διαθέτει τεχνολογία ψηφιακού κλειδιού, καθώς και “sleep mode”, που επιτρέπει στα μπροστινά καθίσματα να ξαπλώνουν πλήρως.

Η Xpeng δεν ανακοίνωσε τους ηλεκτροκινητήρες, ούτε τις μπαταρίες του P5, καθώς όλα τα χαρακτηριστικά του θα ανακοινωθούν στις 19 Απριλίου. Ωστόσο, αναμένεται να προσφέρεται με μια ποικιλία κινητήρων, καθώς και τετρακίνηση. Όσον αφορά την τιμή του, αυτή θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από το P7, το οποίο ξεκινά στην Κίνα από τα 229.900 yuan (€29.400).

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Νέα LFP μπαταρία από την CATL με αυτονομία 1.000 χλμ

Η CATL παρουσίασε μια νέα μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) που προσφέρει αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων ανά φόρτιση, στον κινέζικο κύκλο δοκιμών. Η μπαταρία...

Με 460 άλογα το Tesla Model 3 Performance στην Ευρώπη

Στις αρχές της εβδομάδας η Tesla παρουσίασε το Model 3 Performance με την εταιρία να ανακοινώνει πως φέρει δύο νέους ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν 510 άλογα...