Σε μια έρευνα της OC&C Strategy Consultants που διεξήχθη μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021 και συμμετείχαν 7.500 άνθρωποι από όλο τον κόσμο, έδειξε πως οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι σκέφτονται να προβούν στην αγορά ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά συνεχίζουν να ανησυχούν για την τιμή τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κρατικών επιδοτήσεων για την επίτευξη των πωλήσεων και των περιβαλλοντικών στόχων.

Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές σε Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν πως θα μπορούσε ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα να είναι το επόμενο τους αυτοκίνητο, ενώ σε Γερμανία και ΗΠΑ, σχεδόν οι μισοί δήλωσαν το ίδιο. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή έρευνα, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όπου η προθυμία για αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξήθηκε κατά 81% και 61% αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι καταναλωτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ενώ οι ανησυχίες σχετικά με την αυτονομία και τις υποδομές φόρτισης έχουν μειωθεί σε σύγκριση πέρυσι, το συνολικό κόστος των EV είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους καταναλωτές.

Από τους καταναλωτές που είναι πιθανό να αγοράσουν ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το 69% είπε ότι δεν θα πλήρωνε περισσότερα από 500 δολάρια περισσότερο σε σύγκριση με ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, ποσό που μπορεί να “πιαστεί” μόνο με γενναιόδωρες κρατικές επιχορηγήσεις.