Η γενιά E46 της BMW Σειράς 3, έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των οπαδών της αυτοκίνησης, καθώς θεωρείται ότι είναι μία από τις καλύτερες στιγμές στην ιστορία της εταιρείας, τόσο σχεδιαστικά όσο μηχανολογικά.

Ειδικά η έκδοση M3, η οποία είναι και η τελευταία που χρησιμοποίησε τον ατμοσφαιρικό εξακύλινδρο κινητήρα, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο ισορροπημένα σπορ αυτοκίνητα.

Πριν δυο χρόνια, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που θα δεις στο παραπάνω video, πλήρωσε 3.000 δολάρια για να αποκτήσει την M3 (Ε46), και σκέφτηκε ότι ήταν ώρα να την βάλει πάνω στο δυναμόμετρο, ώστε να ικανοποιήσει την περιέργεια του και να μάθει αν μετά από 20 χρόνια και 278.500 χλμ θα υπήρχε σημαντική απώλεια ισχύος.

Το αποτέλεσμα; Μετάνιωσε την ώρα και την στιγμή, καθώς στην τρίτη μέτρηση βγήκε πολύς καπνός από τις εξατμίσεις του αυτοκινήτου, αφού ο κινητήρας πρακτικά παρέδωσε “πνεύμα”. Στην δεύτερη μέτρηση, όμως, το δυναμόμετρο έδειξε ότι ο κινητήρας αποδίδει 290 άλογα στις 7.500 σ.α.λ. Να θυμίσω, ο 3,2-λίτρων εξακύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας, που βρίσκεται κάτω από το καπό, απέδιδε -όταν ήταν καινούριος- 343 άλογα στις 7.900 σ.α.λ. και 365 Nm ροπής στις 4.900 σ.α.λ.