Rally Acropolis: Έμφαση στην οδική ασφάλεια

Σχετικά άρθρα

Κορυφώθηκε σήμερα 8 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, η πρώτη φάση των δράσεων οδικής ασφάλειας “Road Safety” στο πλαίσιο του φετινού Rally Acropolis, με προσομοίωση σύγκρουσης και απεγκλωβισμού τραυματία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), Jean Todt, ο τεχνικός διευθυντής της FIA, Νικόλας Τομπάζης, ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, καθώς και ο υφυπουργός υποδομών και μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της έγινε προσομοίωση μετωπικής σύγκρουσης οχήματος, όπου ένα επιβατικό αυτοκίνητο, παλιάς τεχνολογίας, πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση από ύψος 10 μέτρων, για να προσκρούσει στο έδαφος με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα. Την εποπτεία του εγχειρήματος είχε το ΕΜΠ, με τον αρμόδιο καθηγητή του Εργαστηρίου Οχημάτων, Δημήτρη Κουλοχέρη.

Η Ολυμπιονίκης Όλγα Βασδέκη έπαιξε το ρόλο της “εγκλωβισμένης” οδηγού. Ειδοποιήθηκε το 112, κατέφθασε η ΕΛ.ΑΣ. για να οριοθετήσει το χώρο συμβάντος, στη συνέχεια η Πυροσβεστική για να απεγκλωβίσει την “τραυματία”, και το ΕΚΑΒ για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Το πρόγραμμα προώθησης καλών πρακτικών και μηνυμάτων οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς βασίζεται στην παγκόσμια καμπάνια της FIA #3500lives και έχει ως στόχο τον περιορισμό των ανθρώπινων απωλειών σε τροχαία δυστυχήματα, που φτάνουν παγκοσμίως τις 3.500 ανά 24ωρο -δηλαδή τουλάχιστον δύο άνθρωποι κάθε λεπτό. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2019 στη χώρα μας συνέβησαν 10.712 οδικά τροχαία ατυχήματα που προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό ανθρώπων, ενώ περίπου 700 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο κάθε χρόνο, χωρίς να προσμετρώνται οι θάνατοι συνεπεία τροχαίου.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Jean Todt, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Κάθε χρόνο καταγράφονται παγκοσμίως 1,4 εκατ. θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα. Γνωρίζουμε τον τρόπο να τα αποτρέψουμε, και το Rally Acropolis αποτελεί ένα εργαστήρι προώθησης των μηνυμάτων ασφαλούς οδήγησης. Θα ήθελα να εκφράσω το θαυμασμό μου και τη συμπαράστασή μου στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Είμαι εδώ για να σας βοηθήσω!

Ο τεχνικός διευθυντής της FIA, Νικόλας Τομπάζης, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για την επιστροφή του Rally Acropolis στο καλαντάρι του WRC, επικεντρώνοντας την ομιλία του στη μεταφορά τεχνολογίας από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, και ιδιαίτερα από την F1 στο δρόμο, με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Όπως είπε, FIA ως ρυθμιστική αρχή προωθεί την καινοτομία, παραθέτοντας το παράδειγμα της εξέλιξης ενός κράνους ειδικά για τις λιγότερο εύπορες χώρες, το οποίο πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και κοστίζει μόλις 17 ευρώ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ξεκινούν και πάλι τα έργα για το Flyover. Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής

Ξεκινούν και πάλι τα έργα κατασκευής του Flyover στη Θεσσαλονίκη, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών που είχαν καταθέσει...

Με πρόσθετες αποζημιώσεις προς τους παραχωρησιούχους κινδυνεύει να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο

Με πρόσθετες αποζημιώσεις στους παραχωρησιούχους κινδυνεύει να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας των καθυστερήσεων στα έργα, οι οποίες προκαλούνται και από τους αργούς χρόνους...

Τέλη κυκλοφορίας: Αλλάζουν όλα στα πρόστιμα. Big brother για τα ανασφάλιστα οχήματα

Aλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αλλά και έναν αυτόματο μηχανισμό ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα όσα οχήματα...