Αυξάνεται και σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αγγίζοντας τα 79 δολάρια το βαρέλι, με τις ΗΠΑ να στρέφονται στο Ιράκ και τον Καναδά για εισαγωγές αργού πετρελαίου, για να αναπληρώσουν την περιορισμένη παραγωγή από τον Κόλπο του Μεξικού.

Η τιμή του West Texas Intermediate (WTI) ξεπέρασε τα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018 με τα πετρελαϊκά αποθέματα να βρίσκονται κοντά σε χαμηλό τριετίας. Τη στιγμή αυτή τα συμβόλαια Νοεμβρίου του WTI διαπραγματεύεται στα 75,3 δολάρια, ενώ το Brent στα 79,42 δολάρια.

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε περισσότερο από 80% τον τελευταίο χρόνο, καθώς η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει μετά από την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία, με τους αναλυτές της Goldman Sachs να εκτιμούν ότι το brend μπορεί να φτάσει και τα 90 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2021.

Το αργό συνεχίζει να στηρίζεται από τις ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τη στενότητα στις αγορές ενέργειας. Η ζήτηση μοιάζει να είναι ισχυρότερη από την αναμενόμενη στο εγγύς μέλλον γεγονός που μπορεί να αυξήσει περεταίρω την τιμή,

δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής βασικών προϊόντων στην ING Group NV. Η Citigroup δήλωσε ότι παρέμεινε “bullish” στο αργό πετρέλαιο καθώς και στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις προοπτικές που διατύπωσε για τα βασικά προϊόντα.

Τη Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για τρίτη ημέρα, καθώς τα επίπεδα αποθεμάτων παρέμειναν χαμηλά ενόψει της περιόδου θέρμανσης.

Ο ΟΠΕΚ+ κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του στις 4 Οκτωβρίου θα επανεξετάσει την πολιτική της παραγωγής, μετά την αύξηση της προσφοράς κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους μήνες.

Εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται υψηλότερα από τώρα έως τη συνάντηση, δεν θα αποκλείσω τη δυνατότητα για ακόμη πιο επιθετική χαλάρωση,

δήλωσε ο Patterson.