Τέσσερις ημέρες μετά το πέσιμο της καρό σημαίας στην πίστα της Yas Marina για το GP του Abu Dhabi, το πρωτάθλημα του 2021 μόλις ολοκληρώθηκε. Παρά τον τεράστιο και δικαιολογημένο ντόρο που δημιουργήθηκε για το αμφιλεγόμενο φινάλε του, η ομάδα της Mercedes εξέδωσε πριν λίγα λεπτά μια μακροσκελή ανακοίνωση που απευθύνεται στην κοινότητα της Formula 1 και το κοινό, και γίνεται γνωστό ότι δεν θα ασκήσει έφεση για την αμφισβήτηση των ενεργειών της διεύθυνσης του αγώνα και της FIA.

1

2Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Mercedes-AMG F1 αναφέρει:

Φύγαμε από το Abu Dhabi με δυσπιστία μετά από όσα είχαμε δει. Φυσικά, το να χάνεις έναν αγώνα είναι κομμάτι του παιχνιδιού, ωστόσο είναι διαφορετικό πράγμα όταν χάνεις την πίστη σου στους αγώνες.

Μαζί με τον Lewis, εξετάσαμε προσεκτικά το πως να αντιδράσουμε στα γεγονότα του φινάλε της σεζόν της Formula 1. Μας καθοδηγούσε πάντα η αγάπη μας για το σπορ αυτό και πιστεύουμε πως κάθε αγώνας πρέπει να κερδίζεται δίκαια. Στον αγώνα της Κυριακής πολλοί ένιωσαν, μεταξύ τους και εμείς, πως ο τρόπος που εκτυλίχθηκαν τα πράγματα δεν ήταν σωστός.

Ο λόγος που κάναμε ένσταση για το αποτέλεσμα του αγώνα της Κυριακής ήταν διότι οι κανονισμοί για το αυτοκίνητο ασφαλείας, εφαρμόστηκαν με έναν νέο τρόπο, που επηρέασε το αποτέλεσμα, ενώ μέχρι τότε ο Lewis είχε επιβλητική πρωτοπορία και ήταν καθοδόν για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Κάναμε έφεση αναζητώντας αγωνιστική δικαιοσύνη και έκτοτε είχαμε εποικοδομητικό διάλογο με τη FIA και τη Formula 1, ώστε να υπάρξει διαύγεια στο μέλλον, ώστε όλοι οι αγωνιζόμενοι να γνωρίζουν τους κανόνες βάσει των οποίων αγωνίζονται και πως αυτοί επιβάλλονται.

Υποδεχόμαστε θετικά την απόφαση της FIA να συστηθεί μια κομισιόν για την πλήρη ανάλυση όσων συνέβησαν στο Abu Dhabi, ώστε να βελτιωθεί έτσι η στιβαρότητα των κανονισμών, η διοίκηση και ο τρόπος με τον οποίο παίρνονται αποφάσεις στη Formula 1. Έχουμε επίσης υποδεχθεί θετικά την πρόσκληση προς τις ομάδες και τους οδηγούς, να λάβουν μέρος σε αυτή.

Η Mercedes-AMG Petronas θα δουλέψει ενεργά με αυτή την κομισιόν για να χτίσουμε μία καλύτερη Formula 1 – για κάθε ομάδα και κάθε θεατή που αγαπά το σπορ όσο εμείς. H FIA θα λογοδοτήσει για αυτή τη διαδικασία κι εμείς, αποσύρουμε την έφεσή μας.

3Αναφορά στον πρωταθλητή, Max Verstappen

4

Προς τον Max Verstappen και τη Red Bull Racing: θέλουμε να εκφράσουμε τον ειλικρινή μας σεβασμό για τα επιτεύγματά σας αυτή τη σεζόν. Κάνατε αυτή τη μάχη για τον τίτλο της Formula 1 πραγματικά επική. Max, συγχαίρουμε εσένα και όλη την ομάδα σου. Ανυπομονούμε να σας αντιμετωπίσουμε ξανά στην πίστα την επόμενη σεζόν.

5Πλέκοντας το εγκώμιο του Lewis Hamilton

6

Παρότι αυτό το πρωτάθλημα οδηγών δεν είχε το τέλος στο οποίο ελπίζαμε, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο υπερήφανοι για την ομάδα μας.

Lewis, είσαι ο σπουδαιότερος οδηγός στην ιστορία της Formula 1 και οδήγησες με την ψυχή σου σε κάθε γύρο αυτής της απίστευτης σεζόν. Είσαι άψογος αθλητής εντός και εκτός πίστας και μας χάρισες μία αλάνθαστη εμφάνιση. Ως πραγματικός μαχητής στην πίστα και πρότυπο για εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σε χαιρετίζουμε.

7Αναφορά στον Valtteri Bottas και στην ομάδα

8

Valtteri, ήσουν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι αυτής της ομάδας, συνεισφέροντας σε πέντε παγκόσμιους τίτλους κατασκευαστών στις πέντε σεζόν που ήμασταν μαζί. Σε ευχαριστούμε για την αξιοσημείωτη προσφορά σου στην αγωνιστική μας ιστορία.

Τέλος, προς κάθε ένα από τα ικανά και παθιασμένα μέλη της Mercedes-AMG Petronas F1 Team στο Μπράκλεϊ και το High Performance Powertrains του Brixworth, γυναίκες και άνδρες: έχετε γράψει ένα ιστορικό κεφάλαιο στην ιστορία των “ασημί βελών”, κατακτώντας το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Είναι ένα πρωτόγνωρο επίτευγμα. Με απλά λόγια: είναι φοβερό. Εσείς είστε φοβεροί.

Αυτό σημαίνει ότι ο Max Verstappen είναι οριστικά και αμετάκλητα ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 για το 2021.

9Wolff: Ο Hamilton σκέφτεται να αποσυρθεί από την F1. Ο Masi του έκλεψε το πρωτάθλημα

Toto Wolff: Ο Hamilton σκέφτεται να αποσυρθεί από την F1. Ο Masi του έκλεψε το πρωτάθλημα