Η J.D Power έκανε γνωστά τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας U.S. Electric Vehicle Experience, η οποία μέτρησε την ικανοποίηση των κατόχων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Για τον τελικό υπολογισμό της βαθμολογίας ενός αυτοκινήτου αξιολογήθηκαν 10 παράγοντας: η πραγματική αυτονομία που αυτό προσφέρει, η διαθεσιμότητα των δημόσιων σταθμών φόρτισης, το κόστος ιδιοκτησίας, η απόλαυση οδήγησης, η ευκολία φόρτισης στο σπίτι, η ποιότητα, ο σχεδιασμός, η εμπειρία σέρβις, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τεχνολογίας αλλά και η αξιοπιστία του.

1

Έτσι, η μέση βαθμολογία ενός premium ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σε κλίμακα 1.000 πόντων, ήταν οι 770 πόντοι και ενός μη-premium 709. Στη κορυφή της premium κατηγορίας βρέθηκαν 3 μοντέλα της Tesla, με το Model 3 να συγκεντρώνει 777 πόντους, το Model Y 770 πόντους, το Model S 756 πόντους και το Audi e-tron 718 πόντους.

Στη μη-premium κατηγορία πρώτο αναδείχτηκε το Kia Niro eV με 744 πόντους, ακολουθούμενο από τα Ford Mustang Mach-E (741 πόντοι) και Nissan Leaf (708 πόντοι).

2

Η μελέτη διαπιστώνει ότι το 96% των ιδιοκτητών ηλεκτρικών αυτοκινήτων των οποίων η συνολική ικανοποίηση ιδιοκτησίας υπερβαίνει τους 900 πόντους, δήλωσαν πως θα αγοράσουν ξανά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο μέλλον, με το 62% εξ’αυτών να δηλώνουν πως σίγουρα θα αγοράσουν ξανά ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την ίδια μάρκα που έχει τώρα.

Ωστόσο η πιθανότητα επαναγοράς αυτοκινήτου από την ίδια εταιρία μειώνεται σημαντικά καθώς η ικανοποίηση μειώνεται. Μεταξύ των ιδιοκτητών ηλεκτρικών αυτοκινήτων των οποίων η συνολική ικανοποίηση ιδιοκτησίας είναι κάτω από 600 πόντους, το 78% των ιδιοκτητών που αγόρασαν για πρώτη φορά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το 89% των ιδιοκτητών που είχαν και στο παρελθόν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δήλωσαν πως σίγουρα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ένα άλλο ηλεκτρικό μοντέλο, αλλά η πιθανότητα να ξαναγοράσουν ένα αυτοκίνητο από την μάρκα που έχουν μειώνεται στο 6%.

3

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2021, συμμετείχαν 8.122 ιδιοκτήτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που τα αγόρασαν από το 2016 έως και το 2021. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κυριότερο στοιχείο που κοιτά ο κάθε ενδιαφερόμενος, αλλά και ο ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι η αυτονομία που αυτό προσφέρει.

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι προβλήματα του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, προβλήματα ποιότητας στο εξωτερικό και τριξίματα στο εσωτερικό.