Επαναστατικός περιστροφικός κινητήρας απόδοσης 160 ίππων και βάρους μόλις 15,9 κιλών

Σχετικά άρθρα

Σε έναν κόσμο που στρέφεται στην ηλεκτροκίνηση και στην “ποινικοποίηση” των κινητήρων εσωτερικής καύσης, η Astron Aerospace κάνει την διαφορά και παρουσιάζει έναν επαναστατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, τον Omega 1 όπως τον ονομάζει, που με βάρος μόλις 15,9 κιλών, αποδίδει 160 άλογα με 230 Nm ροπής, έχοντας όριο περιστροφής τις 25.000 σ.α.λ και ρελαντί στις 1.000 σ.α.λ.

Ο δίχρονος κινητήρας έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με μια ποικιλία καυσίμων, να έχει χαμηλή κατανάλωση και να παράγει πολύ χαμηλής ή μηδενικές εκπομπές. Δεν έχει στρόφαλο, πιστόνια και μπιέλες, ούτε καν σύστημα ψύξης όντας αερόψυκτος.

Διαθέτει δύο ζεύγη από ρότορες και σε αντίθεση με τους Wankel κινητήρες δεν δημιουργεί επικαλύψεις καυσαερίων, ούτε έχει τα προβλήματα στεγανοποίησης του θαλάμου καύσης των Wankel κινητήρων που εξαιτίας των φυσιολογικών φθορών των μετάλλων, χάνουν σταδιακά την συμπίεση και την απόδοσή τους.

Με ελάχιστα κινούμενα μέρη και χωρίς κραδασμούς, καθώς δεν υπάρχει καμία παλινδρομική κίνηση, οι απώλειες τριβών είναι ελάχιστες σε σχέση με έναν κινητήρα με πιστόνια, ενώ το λιπαντικό δεν εισχωρεί στο θάλαμο καύσης, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές ρύπων.

Μια επιπλέον διαφορά με τους Wankel κινητήρες είναι το γεγονός πως μπορεί να διακόπτει την διαδικασία καύσης όταν δουλεύει στο ρελαντί, στις κατηφόρες ή όπου οι συνθήκες δεν απαιτούν έργο από τον κινητήρα, μειώνοντας με αυτόν τον τόπο την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων.

Έχει δύο θαλάμους καύσης και έναν προθάλαμο που διαχωρίζει τον κρύο αέρα εισαγωγής από τα ζεστά καυσαέρια, εξαλείφοντας με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της επικάλυψης καυσαερίων. Ο κινητήρας χρησιμοποιεί τέσσερις ρότορες τοποθετημένους σε δύο άξονες, που λειτουργούν σε ζεύγη. Το μπροστινό ζεύγος χειρίζεται την εισαγωγή και τη συμπίεση του μίγματος, ενώ το πίσω την καύση και την εξαγωγή.

Οι ρότορες συνδέονται με γρανάζια συγχρονισμού και περιστρέφονται προς την αντίθετη κατεύθυνση με την ίδια ταχύτητα. Η Astron Aerospace υποστηρίζει πως ο Omega 1 είναι ο πρώτος ενεργός γραμμικός κινητήρας μεταφοράς ισχύος στον κόσμο

Η πίεση πλήρωσης σε έναν συμβατικό κινητήρα είναι περίπου στο 1 – 1,5 bar αλλά στον Omega 1 ξεκινά από τα 14 bar μπορεί να φτάσει ακόμη ακόμη και τα 20 bar και έτσι παράγει πολύ υψηλό έργο με την ίδια ποσότητα καυσίμου.

Ο σχεδιασμός του κινητήρα επιτρέπει την παράλληλη τοποθέτηση πολλών Omega 1, αυξάνοντας την απόδοση, με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι έχει κατασκευάσει ένα λειτουργικό πρωτότυπο, τονίζοντας πως χρειάζεται συντήρηση κάθε 100.000 ώρες λειτουργίας.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Subaru teasάρει το WRX TR, που φέρει την υπογραφή του Travis Pastrana

Η Subaru Αμερικής ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παρουσιάσει την TR έκδοση του WRX στο Subiefest Florida, με το μοντέλο να φέρει την υπογραφή του...

Η Alfa Romeo ετοιμάζει την 4E Spider

Η Alfa Romeo θέλει το 2027 να βγάλει στην αγορά ένα ηλεκτρικό roadster μοντέλο που θα λειτουργήσει ως ο διάδοχος της 4C. Το μοντέλο...