Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ εμμένει στα σχέδια για μέτρια αύξηση του στόχου της για την παραγωγή πετρελαίου, παρά τις πιέσεις μετά την άνοδο των τιμών του αργού σε υψηλό επταετίας.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του με επικεφαλής τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, που παράγει πάνω από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, έχει δεχθεί αιτήματα από τις ΗΠΑ, την Ινδία και άλλες χώρες για άντληση περισσότερου πετρελαίου καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία.

1

Ο ΟΠΕΚ+ θέλει να προχωρήσει σε αύξηση 400.000 βαρελιών την ημέρα και θεωρεί πως οι αυξανόμενες τιμές οφείλονται στην αποτυχία των χωρών-καταναλωτών να διασφαλίσουν επαρκείς επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα καθώς στρέφονται σε πιο πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ δυσκολεύονται να πετύχουν ακόμα και αυτές τις μηνιαίες αυξήσεις παραγωγής.

Το πετρέλαιο μπρεντ κινείτο στα 89 δολάρια το βαρέλι σήμερα και άγγιξε υψηλό επταετίας στα 91,70 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω έντασης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.