GP Σαουδικής Αραβίας: Νικητής ο Verstappen, μετά από μάχη με Leclerc

Σχετικά άρθρα

O Max Verstappen ήταν ο μεγάλος νικητής του GP της Σαουδικής Αραβίας, κερδίζοντας την μάχη με τον Charles Leclerc, ο οποίος ήταν στη πρωτοπορία του αγώνα για το μεγαλύτερο μέρος του.

Ωστόσο, 4 γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας, ο Ολλανδός κατάφερε να προσπεράσει το Μονεγάσκο, κατακτώντας την πρώτη νίκη της τρέχουσας σεζόν. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο έτερος οδηγός της Ferrari, Carlos Sainz.

Ο poleman Sergio Perez συμβιβάστηκε με την τέταρτη θέση, καθώς ήταν άτυχος με τη χρονική στιγμή που βγήκε το πρώτο αυτοκίνητο ασφαλείας. Ο Perez ήταν πρώτος μέχρι τον 16ο γύρο, όταν μια “προσποίηση” των μηχανικών της Ferrari ίσως πυροδότησε τη Red Bull σε ένα πρώιμο pit stop, κάτι που αποδείχθηκε ατυχές.

Ο Nicholas Latifi τράκαρε και σήμερα το μονοθέσιο της Williams, στην τελευταία στροφή, στον ακριβώς επόμενο γύρο από το pitstop του Μεξικανού, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να βγει πρώτα το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας και έπειτα το κανονικό. Από αυτό επωφελήθηκαν οι Leclerc, Verstappen και Sainz.

Τα highlights

Το δεύτερο VSC εμφανίστηκε στον 38ο γύρο, όταν ο Daniel Ricciardo ακινητοποίησε τη McLaren του στην είσοδο των pit, για να τον ακολουθήσει λίγα δευτερόλεπτα μετά και ο Fernando Alonso στο ίδιο σημείο, με τον Ισπανό να είχε πρόβλημα από τον προηγούμενο γύρο. Όταν τελείωσε το VSC στον 41ο γύρο, ο Verstappen βρισκόταν σε απόσταση DRS από τον πρωτοπόρο Leclerc και πίεζε συνεχώς τον οδηγό της Ferrari.

Η μάχη του Leclerc με τον Verstappen

Ακολούθησε έντονη μάχη, με τον Ολλανδό να παίρνει το προβάδισμα στον 42ο γύρο, αλλά ο Leclerc να επανακτά τη θέση του και να κρατά την πρώτη θέση. Αυτό επαναλήφθηκε στον 43ο γύρο, χωρίς επιτυχία για τον Verstappen. Μετά από μια σύντομη ηρεμία, στην αρχή του 47ου γύρου ο Verstappen ήταν σε απόσταση DRS από τον Leclerc και κατάφερε να τον προσπεράσει, με τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος να μην μπορεί να απαντήσει αυτή τη φορά.

Ο George Russell τερμάτισε στην 5η θέση, κάνοντας έναν ήσυχο αγώνα, με τον Esteban Ocon να τον ακολουθεί. Ο Γάλλος έχασε τη θέση από τη Mercedes στον 3ο γύρο και στη συνέχεια πάλεψε για αρκετούς γύρους με τον teammate του, Fernando Alonso. Στον τελευταίο γύρο, ο Ocon κράτησε τον Lando Norris πίσω του, κατά μόλις ένα δέκατο του δευτερολέπτου, μετά από μια κόντρα στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού.

Ο Pierre Gasly κατέκτησε την 8η θέση, για να τον ακολουθήσει η Haas του Kevin Magnussen στην ένατη, ενώ ο τελευταίος βαθμός της βαθμολογούμενης 10άδας πήγε στον Lewis Hamilton, ο οποίος ήταν άτυχος που δεν μπόρεσε να μπει στα pits κατά τη διάρκεια του δεύτερου VSC.

Ο Zhou Guanyu έδειξε ότι ήρθε έτοιμος και ώριμος, και στον δεύτερο του στην F1 έχασε για λίγο την 10η θέση, καθώς δέχτηκε δύο ποινές. Η πρώτη επειδή έκοψε την πρώτη στροφή σε μάχη με τον Albon και τη δεύτερη επειδή δεν εκτέλεσε σωστά την ποινή του, όταν μπήκε στα pits.

Ο Albon, ο Bottas, ο Alonso και ο Ricciardo ήταν οι πέντε οδηγοί που δεν είδαν την καρό σημαία. Ομοίως, ούτε ο Mick Schumacher, καθώς παρότι βγήκε από το νοσοκομείο και βρισκόταν στην πίστα, η ομάδα είχε επιλέξει να μην εκκινήσει. Η AlphaTauri του Yuki Tsunoda εμφάνισε τεχνικό πρόβλημα στο γύρο σχηματισμού, πριν το σβήσιμο των κόκκινων φώτων και ο Ιάπωνας δεν ξεκίνησε τον αγώνα.

Οδηγός της ημέρας

Μπορεί να μην κέρδισε το Grand Prix, αλλά η επική μονομαχία του Charles Leclerc με τον Max Verstappen για τη νίκη στην πίστα Jeddah Corniche ενθουσίασε το κοινό της F1 σε όλο τον κόσμο, που τον ανέδειξε για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα ως τον οδηγό της ημέρας.

Ο Μονεγάσκος συγκέντρωσε το 26,8% των ψήφων των θεατών, για να ακολουθήσει ο Max Verstappen (14,5%), Lewis Hamilton (10,1%), Sergio Perez (9,5%) και ο Kevin Magnussen (7,5%).

Ταχύτερος γύρος

Ο Charles Leclerc σημείωσε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα στον 48o γύρο, κατακτώντας τον επιπλέον βαθμό. Ο πιλότος της Ferrari σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1:31.634, για να τον ακολουθήσει ο Max Verstappen με 1:31.772, ο Carlos Sainz με 1:31.905, ο Sergio Perez με 1:32.042 και ο Lando Norris με 1:32.753.

Επόμενος αγώνας

Μετά από δυο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, η Formula 1 κάνει ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας και μεταφέρεται στην Αυστραλία και την ανανεωμένη χάραξη του Albert Park, μετά από δύο χρόνια απουσίας από το καλεντάρι της F1. O αγώνας έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 8 με 10 Απριλίου.

Αποτελέσματα

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος/Διαφορά
1 Max Verstappen Red Bull Racing 1:24:19.293
2 Charles Leclerc Ferrari +0,549 δευτ.
3 Carlos Sainz Ferrari +8,097 δευτ.
4 Sergio Perez Red Bull Racing +10,800 δευτ.
5 George Russell Mercedes +32,732 δευτ.
6 Esteban Ocon Alpine Renault +56,017 δευτ.
7 Lando Norris McLaren Mercedes +56,124 δευτ.
8 Pierre Gasly AlphaTauri +62,946 δευτ.
9 Kevin Magnussen Haas Ferrari +64,308 δευτ.
10 Lewis Hamilton Mercedes +73,948 δευτ.
11 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari +82,215 δευτ.
12 Nico Hulkenberg Aston Martin Mercedes +91,742 δευτ.
13 Lance Stroll Aston Martin Mercedes +1 γύρος
14 Alexander Albon Williams Mercedes Εγκατέλειψε
NC Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari Εγκατέλειψε
NC Fernando Alonso Alpine Renault Εγκατέλειψε
NC Daniel Ricciardo McLaren Mercedes Εγκατέλειψε
NC Nicholas Latifi Williams Mercedes Εγκατέλειψε
NC Yuki Tsunoda AlphaTauri Δεν εκκίνησε

Βαθμολογία Οδηγών

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Charles Leclerc Ferrari 45
2 Carlos Sainz Ferrari 33
3 Max Verstappen Red Bull Racing 25
4 George Russell Mercedes 22
5 Lewis Hamilton Mercedes 16
6 Esteban Ocon Alpine Renault 14
7 Sergio Perez Red Bull Racing 12
8 Kevin Magnussen Haas Ferrari 12
9 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 8
10 Lando Norris McLaren Mercedes 6
11 Yuki Tsunoda AlphaTauri 4
12 Pierre Gasly AlphaTauri 4
13 Fernando Alonso Alpine Renault 2
14 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari 1
15 Mick Schumacher Haas Ferrari 0
16 Lance Stroll Aston Martin Mercedes 0
17 Nico Hulkenberg Aston Martin Mercedes 0
18 Alexander Albon Williams Mercedes 0
19 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 0
20 Nicholas Latifi Williams Mercedes 0

Βαθμολογία Κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Ferrari 78
2 Mercedes 38
3 Red Bull Racing 37
4 Alpine Renault 16
5 Haas Ferrari 12
6 Alfa Romeo Ferrari 9
7 AlphaTauri 8
8 McLaren Mercedes 6
9 Aston Martin Mercedes 0
10 Williams Mercedes 0

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα