Η Ιταλική Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (ACI – Automobile Club d’Italia) ανακάλεσε την αγωνιστική άδεια του 15χρονου Ρώσος πρωταθλητή στα καρτ, Artem Severiukhin, μετά το περιστατικό της περασμένης Κυριακής, όταν κατά την τελετή απονομής στον πρώτο γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καρτ που διεξήχθη στο Alvarve της Πορτογαλίας, χαιρέτισε ναζιστικά.

Η FIA έχει ανακοινώσει πως διεξάγει την δική της έρευνα για την “απαράδεκτη συμπεριφορά” του Severiukhin, ενώ χθες, η ομάδα του Severiukhin, η Ward Racing, έλυσε τη συνεργασία μαζί του.

Στην ανακοίνωσή της η Ιταλική Ομοσπονδία Αυτοκινήτου αναφέρει:

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Automobile Club d’Italia, που συγκλήθηκε για τη λήψη επειγόντων μέτρων μετά την ανείπωτη και απαράδεκτη χειρονομία του Ρώσου οδηγού καρτ Artem Severiukhin, στο βάθρο του ευρωπαϊκού αγώνα καρτ στο Portimao, αποφασίστηκε η άμεση ανάκληση της αγωνιστικής άδειας του Severiukhin και, ταυτόχρονα, τον παρέπεμψε στην Αθλητική Δικαιοσύνη ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει τον ορισμό περαιτέρω κυρώσεων που εμπίπτουν στη δική του σφαίρα αρμοδιοτήτων.

Ο Severiukhin έδειξε έλλειψη σεβασμού όχι μόνο για τις οικουμενικές αξίες που πάντα ενέπνεαν κάθε άθλημα, αλλά και για την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και την πολιτική συνύπαρξη.

Ο Severiukhin είχε αποκτήσει την ιταλική άδεια, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της FIA, οι οποίοι επιτρέπουν στους νέους οδηγούς οποιασδήποτε εθνικότητας, την ευρύτερη ελευθερία κινήσεων μεταξύ των Διεθνών Ομοσπονδιών, προκειμένου να τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν επαγγελματικά σε εκείνες τις χώρες – όπως η Ιταλία – που έχουν μεγάλη παράδοση στην εκπαίδευση του μηχανοκίνητου αθλητισμού και στο να ξεκινήσουν οι οδηγοί να γίνουν επαγγελματίες.

Η χώρα μας, ειδικότερα, ήταν πάντα η πιο σημαντική στον κόσμο όσον αφορά το καρτ, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο το 2021, 355 ξένοι οδηγοί με διαφορετικές εθνικότητες απέκτησαν ιταλική αγωνιστική άδεια για αυτόν τον κλάδο.