Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, μια έρευνα έδειξε πως η κατανάλωση καυσίμου ενός αυτοκινήτου είναι πλέον ο κυριότερος παράγοντας που εξετάζουν οι άνθρωποι όταν αναζητούν να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο.

Η έρευνα διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 57% των αγοραστών θεωρούν πως η κατανάλωση καυσίμου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, με την αξιοπιστία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 55%. Ακολουθεί στη τρίτη θέση το κόστος των τελών κυκλοφορίας με ποσοστό 25%, ενώ στη 4η θέση συναντάμε την προσφερόμενη ασφάλεια με ποσοστό 21%.

Στην 5η θέση υποχώρησε ο σχεδιασμός και το στυλ ενός αυτοκινήτου, με τους διαθέσιμους χώρους των επιβατών και των αποσκευών να βρίσκεται στην 6η θέση με ποσοστό 18%. Στην 7η θέση βρίσκεται εάν το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί στη ζώνη χαμηλών εκπομπών του Λονδίνου (16%), με τις τεχνολογίες και την αυτονομία να βρίσκονται στην 8η και 9η θέση, με ποσοστό 13% και 12% αντίστοιχα. Το κύρος του κατασκευαστή βρίσκεται στην 10η θέση (10%) και το χρώμα στην 11η (9%).

Μόλις το 57% των ερωτηθέντων είπε ότι θα αγόραζαν ξανά το αυτοκίνητο που έχουν εάν οι τιμές των καυσίμων ήταν οι ίδιες με τις σημερινές, με το 23% να δηλώνει πως θα επέλεγε ένα αυτοκίνητο με μικρότερη κατανάλωση, ενώ το 8% είπε πως θα αγόραζε είτε κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είτε δεν θα προχωρούσε στην αγορά ενός αυτοκινήτου.

Στην ίδια έρευνα, το 47% των συμμετεχόντων δήλωσε πως αποφεύγει πλέον τα περιττά ταξίδια με το αυτοκίνητο λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, με το 37% να επιλέγει να περπατά πιο συχνά, το 18% να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το 12% να κάνει ποδήλατο. Κατά μέσο όρο, ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου στο Ηνωμένο Βασίλειο οδηγεί 17,8 μίλια (28,7 χλμ) λιγότερα την εβδομάδα συγκριτικά με την περίοδο πριν την αύξηση των τιμών των καυσίμων, κάτι που ισοδυναμεί με την αφαίρεση ταξιδιών 564 εκατομμυρίων μιλίων (908 εκατ. χλμ) ή 86.809 αυτοκινήτων από τους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε πως πλέον εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου λόγω της υψηλής τιμής των καυσίμων, αλλά παράγοντες όπως το κόστος αγοράς (68%), η έλλειψη δημόσιων υποδομών φόρτισης (45%), η έλλειψη οικιακών υποδομών φόρτισης (40%) και το άγχος της αυτονομίας (39%) να τους αποτρέπει στο να προβούν στην αγορά ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου.