Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι οδηγοί της πλουσιότερης χώρας του κόσμου διανύουν λιγότερα χλμ., από ό,τι το καλοκαίρι του 2020, παρότι τότε υπήρχαν ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τη κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ, ο καλύτερος δείκτης για τη ζήτηση μιας χώρας, είναι πλέον πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μικρότερος σε σχέση με την προ-Covid εποχή. Συγκρίνοντας τώρα με το lockdown -λόγω του Covid- το καλοκαίρι του 2020, ο μέσος όρος κατανάλωσης βενζίνης τεσσάρων εβδομάδων, που έληξε στις 31 Ιουλίου 2020 ήταν 8,656 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Ιουλίου 2022 ήταν 8,592 εκατομμύρια βαρέλια.

Ωστόσο, και οι δύο αριθμοί είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από τις χειρότερες εβδομάδες του lockdown τον Απρίλιο του 2020, όταν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους και η κατανάλωση είχε πέσει στα μόλις 5,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Η πτώση του φετινού καλοκαιριού υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν -ίσως- τυχαία, αν και οι τιμές της βενζίνης εμφανίζουν μείωση για 50 συνεχόμενες ημέρες, με την τρέχουσα μέση τιμή ενός γαλονιού αμόλυβδης να είναι στα 4,16 δολάρια, ήτοι 1,099 ευρώ ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι η χαμηλή τιμή δεν αρκεί για να βγάλει και πάλι τους οδηγούς στο δρόμο, καθώς τα ιστορικά νούμερα του πληθωρισμού περιορίζουν τους καταναλωτικούς προϋπολογισμούς.