Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια επιθετική στρατηγική έτσι ώστε μέχρι το 2035 το 50% των συνολικών πωλήσεων νέων αυτοκινήτων να είναι ηλεκτρικά, plug-in υβριδικά και κυψελών υδρογόνου (NEV – new energy vehicle), στόχος αρκετά υψηλός αλλά μπορεί να επιτευχθεί, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη της χώρας.

Σύμφωνα με την Ένωση Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας, το 2022 εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσουν 6 εκατομμύρια νέα ηλεκτρικά οχήματα στη χώρα. Η αρχική πρόβλεψη για το τρέχον έτος ήταν 5,5 εκατομμύρια πωλήσεις, αλλά ο Ιούλιος ήταν ασυνήθιστα “καλός”. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων διπλασιάστηκαν τον έβδομο μήνα του χρόνου στην αγορά της Κίνας, φτάνοντας τις 486.000 πωλήσεις, που μεταφράστηκε στο 27% της συνολικής αγοράς νέων οχημάτων του Ιουλίου.

1

Για την Κίνα, τα “οχήματα νέας ενέργειας” περιλαμβάνουν αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μέσο αποθήκευσης ενέργειας τις μπαταρίες, τα plug-in υβριδικά και τα ηλεκτρικά με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Αλλά είναι η τεράστια αύξηση της αγοράς των αμιγώς ηλεκτρικών (BEV) που οδηγεί την σημαντική αύξηση στα νούμερα.

Οι πωλήσεις NEV αυτοκινήτων το 2021 άγγιξαν τα 2,99 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για το 2022, η Κίνα θα σημειώσει μια αύξηση 100% σε τέτοιας τεχνολογίας οχήματα. Παράλληλα, το τελευταίο νούμερο αντιπροσώπευε 100% αύξηση σε σχέση με τα νούμερα του 2020.