Γαλλία: 500.000 οδηγοί πήραν κλήση το 2021 για υπερβολική ταχύτητα από ιδιωτικά αυτοκίνητα με κάμερες

Σχετικά άρθρα

Από το 2018 υπάρχουν ιδιωτικά αυτοκίνητα με κάμερες ταχύτητας στη Γαλλία και πέρυσι έκοψαν πάνω από 500.000 κλήσεις, που αντιπροσώπευαν 76 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα. Οι 500.000 παραβάσεις που εντοπίστηκαν ισοδυναμούν με το 38% του συνολικού αριθμού που εντοπίστηκαν στη Γαλλία τόσο από αυτοκίνητα με κάμερες ταχύτητας όσο και από περιπολικά με κάμερα ταχύτητας το 2021, με το ποσοστό αυτό να ήταν 9% το 2020.

Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα δεν οδηγούνται από αστυνομικούς, αλλά από εξωτερικούς συνεργάτες και δεν φέρουν διακριτικά. Έτσι είναι αδύνατο κάποιος να τα αναγνωρίσει. Κατά το 2021 6,65 εκατ. οχήματα υποβλήθηκαν σε ελέγχους ταχύτητας από τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 1 στα 13 αυτοκίνητα που ελέγχθηκαν πέρυσι κινούνταν με ταχύτητας μεγαλύτερη του επιτρεπόμενου.

Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα διαθέτουν κάμερες με τεχνολογία υπερύθρων και παρακολουθούν την ταχύτητα άλλων οχημάτων, ενώ ο οδηγός τους διανύει μια προκαθορισμένη διαδρομή. Το σύστημα όπου ανιχνεύσει παράβαση, βγάζει φωτογραφία και καταγράφει τις απαιτούμενες πληροφορίες προκειμένου να εκδοθεί το πρόστιμο, ενώ δεν ενημερώνει τον οδηγό του για το πότε κατέγραψε κάποια κλήση.

Με απλά λόγια πρόκειται για κινούμενες κάμερες ταχύτητας, με τις εταιρίες που έχουν αναλάβει την οδήγηση των αυτοκινήτων αυτών να μην πληρώνονται με βάση το πόσα πρόστιμα εκδίδονται, αλλά με τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει, ενώ δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από συγκεκριμένες διαδρομές που ορίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Κάθε οδηγός πρέπει να ακολουθεί μια διαδρομή και απαιτείται να διατηρεί ταχύτητες εντός των ορίων κατά τη διάρκεια της βάρδιας του. Επίσης οι οδηγοί αυτών των αυτοκινήτων είναι αντιμέτωποι με βαρύ πρόστιμο εάν συλληφθούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν σκόπιμα με άλλους οδηγούς. Συνήθως τα αυτοκίνητα αυτά κινούνται για έξι ώρες την ημέρα, κόβοντας περίπου 2 κλήσεις την ώρα.

Περίπου το 96% των ελέγχων υπέρβασης της ταχύτητας που διενεργήθηκαν από τα αυτοκίνητα αυτά πραγματοποιήθηκε σε δρόμους με όριο ταχύτητας τα 80 χλμ/ώρα ή τα 90 χλμ/ώρα. 77.000 κλήσεις σημειώθηκαν σε δρόμους με όριο ταχύτητας τα 110 χλμ/ώρα ή τα 130 χλμ/ώρα.

Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα με κάμερα περιορίζονται επίσης σε μέγιστο ποσό 194.000 ευρώ σε πρόστιμα ανά αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ωστόσο, 450 χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε ολόκληρη τη Γαλλία, κάτι που σημαίνει ότι η γαλλική κυβέρνηση επιτρέπει έως και 87,3 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια πρόστιμα υπέρβασης ταχύτητας από ιδιωτικές εταιρείες.

Οι αρχές της Γαλλίας τονίζουν πως στόχος των καμερών και των ιδιωτικών αυτοκινήτων είναι να ανιχνεύσουν την επικίνδυνη οδήγηση και να ελευθερώσουν χρόνο από την αστυνομία, ώστε αυτή να επικεντρωθεί σε άλλες οδικές παραβάσεις, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...